Tržnice Tajlanda i Kambodže

Čišćenje i rezanje đumbira na tržnici u Bangkoku

Moj prvi susret s Tajlandom i Kambodžom, odnosno prvi susret s Azijom, bio je prilično šokantan. Ponajprije zbog prizora neimaštine koja me prvih dana blokirala da doista uživam u tom novom iskustvu i susretu s nepoznatom kulturom. Naravno, kao protuteža toj slici, brojna su megalomanska zdanja i trgovački centri tako da je zaista potrebno neko vrijeme da se naviknete na te dramatične razlike. Boravak u Bangkoku bio je kratkotrajan, cilj je bila Kambodža. Jer u tom dijelu svijeta, doista imate u čemu uživati: brojne su kulturne i prirodne ljepote koje svakako vrijedi posjetiti. Od Angkora, kompleksa od više od tisuću budističkih hramova, do prekrasnih kambodžanskih plaža. Iako to mnogima nije asocijacija koju vežete uz tu zemlju.

Bio je to i moj prvi susret sa specifičnom kuhinjom (koja nije modificirana za Europljane a na kakvu su navikla naša čula), mnogim poznatim i nepoznatim začinima i namirnicama koje obično ne koristim u pripremi jela.

List korijandara jedan je od njih: može ga se naći i na našim tržnicama, vjerojanto ga neki od vas vole i koriste, međutim njegova dominacija nad svim drugim okusima meni nije odgovarala. Česta je i limunska trava, đumbir i kokosovo mlijeko. I naravno, nije sterotip, mnogo riže. I također neka vas ne iznenadi, juha za doručak. Tržnice u ovom dijelu svijeta posebna su priča. Prije svega, za naše standarde, vrlo su često ispod granica higijenskog minimuma. Ondje ćete naći sirovo meso koje cijeli dan stoji na +35 ºC, dok prodavač pokušava rastjerati muhe iznad njega. Budimo iskreni, nimalo primamljivi mirisi.

Te kulturološke razlike nije uvijek lako nadići i takvim je situacijama zaista potrebno prilagoditi se. Ukoliko želite vidjeti i onaj bitno, bitno primamljiviji dio. A to je ponuda povrća i osobito voća. Povrće nam je većinom poznato, no voće, to je druga priča. Uz mango, papaju, lubenice i ananas, brojne su vrste nama potpuno nepoznate poput mangosteena, salaka, rambutana ili dragon fruitsa.

Neizbježan je i durian, specifično voće čiji jak miris nije za svačiji ukus. I da, zabranjeno ga je unositi u sredstva javnog prijevoza, pa vam to može dočarati snagu njegovih aroma. I svakako se cjenkajte, pa i ako niste osobito uspješni u tome. To je opće prihvaćena tekovina pa ćete se i vi brzo naviknuti.

Na pojedinim tržnicama, među štandovima s prehrambenim namirnicama, naći ćete i frizerske salone, i salone za manikuru, pa i salone za masažu.

 

Nudi se i sve ono što je uobičajeno na našim tržnicama, od tekstilnih proizvoda do začina, čajeva i različitih suvenira. Noćne tržnice su također uobičajene, i na njima se štošta nudi pa tako primjerice i meso krokodila.

 

 

Floating markets, ili tržnice na vodi, također su vrlo česte:

 

Tržnica kroz koju prolazi vlak, također je jedna od glavnih atrakcija Tajlanda.

 

 

Šećući ulicama Tajlanda i Kambodže sigurno nećete ostati gladni. Nudi se svašta: svježi primjerci voća, oguljeni i spremni za degustaciju, pečene banane, kokosov ili palmin sok, različite vrste mesa i mesnih prerađevina pripremljenih na licu mjesta. Prodavači su najčešće motorizirani pa neka vas ne iznenadi ako ih u jednom trenutku vidite na jednom a dva sata kasnije na sasvim drugom mjestu. Susrest ćete i različite oblike prijevoznih sredstava, od bicikala, motora, kamiončića do nekih potpuno personaliziranih vozila iz kućne radinosti. A neki se prodavači kreću i pješice, s dvjema košarama ovješenim o dugu motku prebačenu preko ramena.

Svakako inspirativna tema za jednu izložbu a do tada uživajte u još fotografija u galeriji.

 

 

 

 

 

 

Ivana Šarić Žic je viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Ivana Šarić Žic
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik