Vatreni svijet chutneyja (čatnija)

Vatreni svijet chutneyja (čatnija)

sanskr. caṭnī – lizati
Čatniji su ljutkasti prilozi spravljeni od voća ili povrća te raznih kombinacija začina.

Kuhani ili svježi, čatniji dopunjuju, ističu i podižu okus ostalih indijskih jela. Nezamislivo je kušati južnoindijske doša palačinke bez svježe pripremljenog vatrenog čatnija od kokosa, a sam vrh dahi bare (kuglice od slanutka u u umaku od jogurta) uvijek krasi prefini slatko-kiseli čatni od tamarindove pulpe.

Uistinu, čatniji od kokosa, tamarinda, korijandera ili mente nadaleko su poznati i izvan granica Indije i bar neke od njih ponudit će vam u svakom indijskom restoranu.

Osim iznimnog zadovoljstva kojeg pružaju okusnim bradavicama, začini u čatnijima pomažu pri probavljanju hrane – bilo da se radi o svježem đumbiru, svježim čili papričicama, sjemenkama anisa, komorača ili crnog kima.

Svježi se čatniji u Indiji pripremaju neposredno prije jela – ne drže dugo na vrućini. No na sreću u našim klimatskim prilikama i u frižideru mogu stajati par dana.

Najukusniji čatni kojeg sam ikada jela bio je pripremljen od sitno narezanog lišća korijandera i bosiljka, malo soli, limunova soka i šake vatrenih umurok čilija iz Manipura! Umorok čili poznat je kao kralj čilija!

Kuhani su pak čatniji iznimne delicije koje Indijke kuhaju povodom raznih proslava, blagdana i festivala. U maniri naših marmelada i đemova predlažem da ih pospremite u sterilizirane staklenke i uživate u njihovom okusu duže vremena. Bogato začinjeni čatni od marelica ili onaj od šljiva ili rajčica nude iskustvo kakvo se teško zaboravlja. Običavam ih krišom pojesti same, poslužene na – žlici.

 

Evo i nekoliko recepata koji će vam sigurno prijati:

 

 

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Kosjenka Petek
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik