Škotska Whisky tura

Ako vas nekad put odvede u Škotsku svakako pokušajte odvojiti nekoliko sati za posjet barem jednoj od mnogobrojnih whisky destilerija, a ako se smatrate whisky znalcem onda vam je Škotska zasigurno već na must listi.

Mi smo posjetili Škotsku ove zime i naš devetodnevni roadtrip plan je uključivao posjet nekoj od destilerija. Kako smo najduže boravili u jednom malom selu pored Invernessa u škotskom Highlandu pitali smo našeg Airbnb domaćina za preporuke. Uz opasku da se nalazimo u djelu Škotske kroz koji prolazi Malt Whisky Trail dao nam je svoje favorite i još napomenuo jedan detalj koji do tad nismo znali. Naime, Škoti proizvode i piju whisky, bez ‘e’. 

Dakle Škoti, Knađani i Japanci preferiraju whisky, dok Irci i Amerikanci dodaju ‘e’ te proizvode whiskey. : ) Naravno postoje još neke razlike u samom procesu proizvodnje, poput broja destilacije što je uvjetovano tvrdoćom vode ili pak aromom dima koja je specifična za pojedine whiskije škotskih otočja.

Vozeći se ovom predivnom zemljom uvjerili smo se u točnost činjenice da je Škotska zemlja whiskya, naime svako malo bi se uz cestu pojavio smjerokaz s malom pagodom koji bi upućivao prema nekoj od bezbroj destilerija. Mala pagoda na smjerokazu simbolizira krov tipičan za škotske destilerije, a koji potječe iz stila kojeg je u 19. stoljeću dizajnirao arhitekt Charles Doig kojeg ujedno smatraju i arhitektom škotskog whisky iskustva. To je bio još jedan detalj koji nas je zaintrigirao. Naime nikad do tad nam nije palo na pamet da postoji zanimanje poput arhitekta destilerije i da ono uz očekivano znanje o gradnji uključuje i podosta znanja o samom proizvodnom procesu whiskya.

Prvotni plan nam je bio posjetiti destileriju u kojoj se proizvodi poznati Chivas Regal, no to se nije dogodilo jer je destilerija bila zatvorena uslijed godišnjeg preuređivanja i to je nešto što trebate imati na umu ukoliko putujete u škotski Highland u siječnju. S druge strane može ispasti skroz dobro iskustvo jer smo u drugoj destileriji imali gotovo privatnu turu, samo nas četvero i vodič, dok su takve ture ljeti uglavnom u skupinama od 30 do 40 ljudi.

Destilerija koju smo na kraju posjetili proizvodi također svjetski poznati Single Malt Glenfiddich whisky, a u svojoj ponudi imaju nekoliko tura za posjetitelje. Sve uključuju šetnju kroz proizvodne pogone i degustaciju, no naravno u razičitim obujmima, a najekskluzivnija uključuje i prozvodnju whiskya s vlastitim potpisom. Mi smo uzeli najobičniju uz cijenu ulaznice od 10 funti po osobi te proveli vrlo ugodna dva sata u obilasku destilerije i na kraju kušanju četiri vrste whiskya uz vodiča koji nas je uputio u sve tajne i čari proizvodnje te kušanja ovog pića.

 

 

Jeste li znali da je sazrijevanje whiskya u bačavama, od kud whisky zapravo i dobiva zadnje arome i boju, zapravo relativno nova stvar? Na taj način se proizvodi, odnosno prodaje tek od 50 tih godina prošlog stoljeća i prema tome najuzbudljiviji period u kreiranju, odnosno blendiranju novih okusa tek dolazi. Na oduševljenje svih whisky ljubitelja, cfraftera i Malt Mastera ( nešto poput head chefa destilerije, nadgleda finalni proizvod i kreira nove okuse whiskya).

 

 

Za sve vas koji želite iskusiti višednevnu, isključivo whisky avanturu Škotska nudi posebne whisky ture koje detaljno možete isplanirati uz pomoća visitscotland.com, spiritofspeyside.com ili maltwhiskytrail.com te svakako imajte u planu petodnevni Whisky Festival početkom svibnja. Do tad, preporučam vam simpatičnu škotsku komediju ‘Angels’ Share’ u kojoj se radnja vrti oko, sigurno već pogađate, whiskya. Slàinte!

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Ema Vondra
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik