Smokva, ta divna Mediteranska voćka, predstavlja tradiciju dalmatinske prehrane, a jede se svježa ili suha. U Dalmaciji smokava ima u izobilju, možete ih naći u vrtovima, okućnicama ili uz cestu. Svježe smokve najčešće se jedu samo oprane, ali može se napraviti i džem. Možete ih poslužiti s gorgonzolom ili pak zapeći s medom.

Od suhih smokava najčešće se rade likeri kojima možete dodati grančicu lavande. Suhe smokve upotrijebljavaju se i za izradu blagdanskih kolača. Najpoznatiji tradicionalni kolač Dalmacije koji se radi od suhih smokava je Smokvenjak.

Smokvenjak potječe s otoka Cresa gdje se receptura i tradicija i danas brižno čuva.
Izvorno je predstavljao hranu težaka koji su se umorni vraćali s cjelodnevnih radova u polju, masleniku ili vinogradu. Kako je danas Smokvenjak prava delicija, radimo ga samo za blagdane, Božić i Uskrs, gdje se maleni komadići gostima ponude uz aperitiv – travaricu, lozovaču ili prošek, a može se jesti i s kruhom. Tradicionalno se radi u okruglom obliku ili u obliku salame.

U smokvenjak možete dodati lozovaču ili travaricu. Travarica je rakija (najčešće lozovača) u koju dodajete ljekovito bilje. Recepture su različite pa čak i u istoj obitelji recepti mogu varirati ovisno do toga što vam se nađe pri ruci.