Iskoristite sezonu ovog zanimljivog voća koje mnogi uzgajaju kao sobnu biljku.

Dok su kumquats (kumkvat) nekoć klasificirani kao citrusi, sada su smješteni u drugu kategoriju – Fortunella, iako imaju mnoge karakteristike agruma. Jedna od tih karakteristika je da su to zimski plodovi a druga je da su puni vitamina C. Kumkvat ili Fortunela (Citrus japonica) ima ovalne plodove veličine šljive, narandžastocrvene boje. Sezona im je krajem studenog i u prosincu. Jedu se zajedno sa korom i sjemenkama. Kora je slatkastog ukusa, a meso kiselkasto-gorkog.

Nekoliko napomena: mnogi mali kolutovi kumquata će se raspasti dok kuhate marmeladu.  Potrebno je malo strpljenja za vađenje svih sjemenki iz kumquata. Pokušajte dobiti organske ili neprskane plodove. Višnjevac možete zamijeniti nekim drugim likerom. Mi smo koristili Contreau ali dobri su i gin, Grand Marnier, lagani rum, ili malo rakije. Ako kuhate i za djecu, sve se može izostaviti, ako to želite.

Ako umjesto kumquata želite pripremiti marmeladu od naranči, nećete pogriješiti jer je također vrlo ukusna. Probali smo i varijantu u kojoj smo limun zamijenili ružičastim grejpom (također iz organskog uzgoja) i ispalo je odlično.

Poslužiti na pecivu ili uz pikantni sir i poneki orah ili smokvu.

 

Recept: blog Davida Lebovitza