Tea Mamut, umjetnica u izradi slastica

Splićanka Tea Mamut je hrvatska slastičarka nove generacije i jedna od rijetkih koja je svoj hobi pretvorila u strast, a strast u profesiju. Njena priča počinje, kada se s nepunih šesnaest godina susreće s kuhinjskim majstorijama Jamiea Olivera, a nastavlja na prestižnom Američkom kulinarskom institutu (Culinary Institute of America, CIA).

“Ljubav prema hrani je bila oduvijek prisutna. Još kao dijete sam obožavala kulinarske emisije i govorila tati da prebaci na kuhanje. S nepunih 16 godina sam počela ozbiljno biti zainteresirana, što je rezultiralo kupnjom svih mogućih kuharica i opsjednutošću Jamiem Oliverom. Na putovanju u Englesku otkrila sam muffine i po povratku kući pekla sam ih svakodnevno! Sve dok nisam upisala CIA, slastičarstvo sam smatrala hobijem.”, otkriva Tea.

Po dolasku na prestižnu newyoršku školu, Tea je napravila svoj prvi izbor: “Pri samom se upisu trebalo odlučiti za kulinarski ili slastičarski smjer. U početku nisam bila sigurna, ali nakon nekog vremena provedenog u kuhinji shvatila sam da su ipak slastice moj poziv.” Odlučila se za smjer slastičarskog i pekarskog umijeća i menadžmenta. Četiri godine kasnije, postaje prva, i za sada jedina, Hrvatica s ovom prestižnom diplomom.

856

Nakon školovanja u New Yorku uspjela je združiti svoje dvije velike strasti: kuhanje i putovanja.  Odmah po izlasku iz škole dugo je stažirala u restoranu Jean Georges (tri Michelinove zvjezdice) pod vodstvom chefa Johnnya Iuzzinija.

Po završenoj praksi dobiva posao u jednom od najboljih restorana na svijetu, newyorškom Danielu, za koji kaže da je bio jedan od njenih omiljenih iskustava. Rad u ovakvom restoranu, s tri Michelinove zvjezdice, bio je stresan, ali stečeno iskustvo i znanja omogućili su joj karijeru kakvoj se veseli danas: “Vrlo je teško opisati rad u jednom takvom restoranu.  Nevjerojatno je teško i zahtjevno, ali i jedinstveno i predivno iskustvo. U početku sam se bojala doći na posao. Organizacija vremena bila je moj najveći izazov. Morala sam raditi čisto, precizno i brzo. Nakon nekoliko mjeseci prakse i šefa koji me proganjao štopericom, napredak je bio očigledan.”

U potrazi za novim iskustvima Tea je stažirala u prestižnim restoranima širom svijeta: Bar Boulud, Dinner by Heston Blumenthal i William Curley u Londonu. Iskustvo je stjecala i u legendarnom Kellerovom Per Se, Bouchon Bakery, Eleven Madison Park te u još jednom, Michelinovim zvjezdicama nagrađenom restoranu, LaVie u Njemačkoj.

1144

Puna novih znanja, ideja i energije Tea se odnedavno vratila u Hrvatsku gdje trenutno radi. Po samom povratku iz Amerike sezonu je odradila u dubrovačkom restoranu Gill’s gdje je radila sve od kruha, sladoleda, deset vrsta deserata i vjenčanih torti. Prošlo ljeto po prvi puta se okušala kao chef slastičar u hvarskom restoranu DiVino. Tu je imala svoju desertnu kartu koja je objedinila njena tri deserta “Sunce, more i pijesak”.

“Inspiraciju pronalazim apsolutno svugdje! Često mi bude dovoljno samo pogledam namirnice i odmah mi dođu ideje. Nekada znam uzeti neki omiljeni koktel i “staviti ga na tanjur”. Volim klasične recepte, ali ih često spajam s novim tehnikama .”

Sada dvadesetšestogodišnja Tea živi u Zagrebu, iako često posjećuje svoj rodni Split. Spajanje tradicionalnog s modernim još uvijek je njeno najveće zadovoljstvo, a najveća želja joj je, kako je nedavno izjavila, i otvaranje vlastite slastičarne.

Tea odnedavno ima i svoju TV emisiju, a pratit ju možete i na našem portalu.

Nakon višegodišnjih lutanja svijetom, Tea ponovno živi u Hrvatskoj te u Splitu uskoro otvara vlastitu slastičarnicu!

 

(aktualizirano 16.4.2017)


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik