Osnovni recept za kuhanje rižota tako da uvijek uspije

Kako skuhati rižoto da svaki put uspije? Nekoliko je osnovnih pravila:

 

  1. Vrsta riže
  2. Vino
  3. Podlijevanje
  4. Završni dodatak za kremasti rižoto
  5. Parmezan da ili ne?

Ako ste slučajno vegan, preskočit ćete točku 4 i 5.

 

Riža za rižoto mora biti srednje dugog ili čak okruglog zrna, najbolji su Arborio, Vialone ili Carnaroli.

Za dvije osobe uzmite oko šalicu riže i jedan luk. Najjednostavniji je risotto bianco ili bijeli rižoto kojemu možete dodati i malo listova kadulje (žalfije) za aromu. Možete dodati i malo naribane korice limuna, ako nije šprican.

Na žlici maslaca i malo maslinovog ulja, popirjati sitno narezan luk, dodati rižu, sve promiješati i tada dodati čašu vina, promiješati i podliti s malo vode ili temeljca, tek toliko da pokrije rižu. To je pravilo za kuhanje – nikad rižu ne ostaviti na suhom niti u previše tekućine. Vatra ne smije biti prejaka, nego srednje jaka.

 

Na našem je portalu više vrsta rižota, onih sa divljim šparogama, s motrom (matar ili motar raste uz more) ili s motrom i piletinom, sa šparogama i graškom, crni rižoto sa sipinim crnilom i rižoto s pestom od bosiljka ili medvjeđeg luka (srijemuša).

Rižoto možete pripremiti i sa škampima ili plodovima mora, gljivama, tikvicama i uopće raznim drugim povrćem, poput ovog na slici, koji sadrži suhe rajčice, tikvice, stabljikasti celer i patliđane te malo soka od rajčica.

Završni dodatak je kod Talijana često dobra žlica maslaca a može se umiješati i ribani parmezan. Rižoto se poslužuje s ribanim parmezanom, osim ako se jede nešto iz mora u kojem slučaju se parmezan izostavlja.


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik