Super hrana

Super namirnice (Super-hrana)

Super-hranom se smatraju namirnice koje su krcate vitaminima, mineralima, antioksidansima i energijom. Najpoznatije super-namirnice danas su zapravo “zaboravljene” namirnice koje su tisućama godina korištene u tradicionalnoj prehrani Asteka, Maja, Japanaca, a koje su danas popularne širom svijeta, zahvaljujući sve većem broju znanstvenih istraživanja koje potvrđuju njihova izvanredna nutritivna svojstva i dobrobiti za zdravlje.

Budući da se radi o namirnicama koje su imaju visoke koncentracije vitamina, minerala i energije, dovoljno ih je i poželjno unositi u manjim količinama, ne više od preporučene količine. U ovom slučaju ne vrijedi pravilo da je više ujedno i bolje.

Sjemenke chie

Sjemenke chie su korištene tisućama godina unazad kao jedna od osnovnih prehrambenih namirnica u narodima kao što su Maje i Asteci. Nakon sve većeg broja znanstvenih studija koje potvrđuju njihova bogata nutritivna svojstva i pozitivne učinke na zdravlje, ljudi širom svijeta sve više počinju cijeniti ove “zaboravljene” sjemenke.

Sjemenke chie bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje čine i do 30% njihovog sastava (veći postotak nego kod morskih riba). Sjemenke chie odlična su zdrava grickalica i kao dodatak mnogim jelima.  Ne sadrže gluten i mogu se koristiti u prehrani kao pseudožitarica, poput heljde ili quinoe.

Sjemenke chie bogat su izvor vlakana, koja pomažu dobru probavu (28 grama chia sjemenki sadrži čak trećinu preporučene dnevne doze istih). Također pomažu u gubitku tjelesne težine, tako što daju osjećaj sitosti, jer u probavnom sistemu upijaju veliku količinu vode. Sjemenke chie dobar su izvor raznih minerala važnih za zdravlje, poput kalcija fosfora, mangana i odličan biljni izvor proteina za sportaše i vegetarijance, vegane, osobe na sirovoj prehrani… Mogu se dodavati u pudinge, kolače, kekse, u kruh i peciva, jesti sirove, cijele, samljevene, s voćem, medom, javorovim ili agavinim sirupom, u kombinaciji s drugim sjemenkama ili orašastim plodovima. U Meksiku je popularno piće od sjemenki chie (chia fresca), koje je zapravo hladan voćni sok u koji se potapaju sjemenke chie.

Preporučena dnevna doza je 20 grama i ne treba ju prekoračiti jer može uzrokovati zatvor.

 

Acai

Acai sadrži natprosječno visoke količine antioksidanata mjereno po ORAC ljestvici (čak više stotina puta od voća poput limuna, kivija, jabuka, banana).

Bobice acaia podižu razinu energije, poboljšavaju probavu i unaprjeđuju zdravlje kose i kože. Acai je bogat kalijem, vitaminima skupine B, vitaminima C, A, D i E, vlaknima, bakrom, magnezijem te zdravim nezasićenim masnim omega-3 kiselinama. Ono što je posebno nutritivno blago acaia jest skupina snažnih antioksidanasa u sastavu istih, koji se zovu antocijani (koji su uobičajeni u voću crvene i ljubičaste boje, poput grožđa i bobičastog voća, ali ih bobice acaia imaju daleko više od bilo kojeg drugog voća).

Preporučena doza acai bobica nije izračunata, no preporuke različitih savjetnika za prehranu, uglavnom variraju u rasponu od jedne do četiri žlice dnevno.

 

superfood superhrana acai chia maca i matcha

 

Maca (maka)

 

Maca („peruanski ginseng“) je korjenasto povrće koji pripada obitelji rotkvica i uzgaja se u planinama Perua, a najčešće je dostupan u prodaji u obliku praha. Koristi se kao dodatak prehrani, u smoothiejima, salatama, pićima, kuhanoj hrani i sokovima. Ne treba ga dodavati u hranu koja je vruća, jer će izgubiti sve svoje prednosti.

Maca je bogata vitaminima B, C i E, kao i kalcijem (koga sadrži više od mlijeka, sto je čini pogodnom namirnicom za vegane ili osobe koje ne podnose laktozu), cinka, željeza, magnezija, fosfora i aminokiselina.

Maca je namirnica puna energije! Unutar nekoliko dana korištenja mace, razina energije može se povećati. Također je poznato da povećava razinu tjelesne izdržljivosti, zbog čega mnogi sportaši koriste macu kao dodatak prehrani.

Maca pomaže održanju dobrog cjelokupnog zdravlja na više načina. Bogata je željezom i njena konzumacija povećava broj crvenih krvnih stanica. Maca blagotvorno djeluje na zdravlje kostiju i zuba i pomaze bržem oporavku od ozljeda. Kada se konzumira u kombinaciji s dobrim režimom vježbanja, pomaže u povećanju mišićne mase.

Ako ste trudni, imate neka oboljenja povezana za hormonima ili dojite trebali biste, prema preporukama nutricionista, izbjegavati korištenje mace. Preporučena dnevna doza praha mace je 1 do 3 žlice dnevno (počnite s jednom žlicom, pa postupno povećavajte količinu).

 

Matcha

Matcha je fino samljeveni prah zelenog čaja najbolje kvalitete, koji svoju intenzivnu zelenu boju duguje specijalnom procesu obrade ovog čaja, koji se odlikuje čuvanjem istoga od izlaganja svjetlosti i kisiku. Osim intenzivne zelene boje, ovaj proces čuva visokovrijedne hranjive tvari i antioksidante zelenog čaja, kojih u matchi, za razliku od “običnog” zelenog čaja ima znatno više.

Prah matcha posebno je bogat antioksidantima katehinima, koji imaju antikancerogena svojstva, a znanstvena istraživanja su pokazala da matcha sadrži 5 puta više najsnažnijeg katehina (EGCg) nego bilo koji drugi zeleni čaj dostupan u prodaji! Konzumacija ovog čaja poboljšava koncentraciju i pamćenje, te daje energiju. Matcha prah ubrzava metabolizam, što pomaže u sagorijevanju masnoća u probavnom sustavu i gubitku tjelesne težine. Visoka koncentracija klorofila (zelenog pigmenta u matchi) pomaže detoksikaciju (proces eliminacije štetnih tvari iz organizma). Matcha je bogata mineralima magnezijem, kalijem, željezom, kalcijem te vitaminima A i C.

Jedna šalica ovog čaja sadrži nutritivne vrijednosti poput pet šalica “običnog” zelenog čaja te stoga nema potrebe da ga umjesto vode da biste iskusili sve dobrobiti istoga. Savjetnici za prehranu uglavnom savjetuju da se započne s jednom šalicom čaja dnevno, a postupno povećava količina, no ne konzumira više od pet šalica ovog čaja na dan.

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Danijela Jokic Vaislay
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik