Svečano jelo koje se zbog dugotrajnog postupka ne priprema baš “svaki dan”. Ovo je tradicionalno jelo češke kuhinje koje će mnoge podsjetiti na pašticadu ili gulaš, a opet će biti nešto drugačije a mnogima i ukusnije. Češka se kuhinja u današnjoj Hrvatskoj čini pomalo zanemarenom iako je uvelike utjecala na oblikovanje hrvatske kuhinje, podjednako kao i u Austriji, odnosno Beču. Građani češkog porijekla danas se uglavnom prepoznaju samo po prezimenima, a grad Daruvar bio je i ostao neka vrsta “prijestolnice” češke manjine u Hrvatskoj, koja se tu doselila u vrijeme Austrougarskog carstva te na ovom području boravi već više od 150 godina.

Ovaj se recept u mojoj se obitelji čuva i priprema već preko stotinu godina i prepisan je iz krasopisom pisane kuharice moje babičke, češke prabake. Originalni naziv mu je Svíčkova s knedlíky iako smo ga mi nazivali “Govedina kao divljač ili zec u pacu”, ovisno o mesu koje je korišteno a često je korišten upravo zec ili kunić. Ovo je bilo jedno od omiljenih jela mojeg djetinjstva pa vjerujem da će prijati i vama i vašim mališanima. Jelo je poželjno pripremiti i dan-dva ranije kako bi se do posluživanja okusi što bolje sjedinili. Kao prilog ovom mesu s vrlo ukusnim povrtnim umakom, najbolje prijaju prave češke knedle koje također možete pripremiti dan ranije, a onda ih pred posluživanje samo lagano zagrijte na maslacu. U žurbi su dobre i “noklice” ili žličnjaci od brašna s vodom. A može i njoki. Umaka obično ostane više i njega možete smrznuti ili par dana čuvati u hladnjaku i poslužiti samo s knedlama, noklicama ili restanim krumpirom ili ispeći komad piletine i tako poslužiti. Djeca posebno vole ovaj umak.

Na ovaj način možete pripremiti bilo koju divljač, ali tada meso mora stajati u pacu (marinadi) punih 5 dana. Jelo pripremite barem 1 do 2 dana prije posluživanja. Također se preporuča udvostručiti količinu ako jelo pripremate za više osoba. Za duplu količinu mesa nije potrebna dupla količina korijenastog  povrća i luka, njih možete uzeti trećinu ili četvrtinu više.

 

Recept je objavljen i na blogu Marina kuharica