Paprike se u pravilu kisele ili cijele pa ih se buši pletaćom iglom ili nečim sličnim, da octena tekućina prodre u njih ili ih se reže na polovice i potpuno očisti od koštica i pregrada. Cijele paprike su, istina, lijepe za vidjeti. Kad ih jednom prerežete, onaj sok koji se napravi od octa i paprike ima prekrasan okus i miris po paprikama, no, kiseljenje cijelih paprika je lutrija u pogledu toga što se u paprici skriva. Nerijetko izvana izgleda potpuno zdrava i netaknuta, a unutra su koštice pocrnjele ili se nastanio crv, pa vam se može dogoditi da to upropasti čitavu zimnicu.

Druga, ne manje važna stvar, jest da u većini stanova u pravilu i nema previše mjesta za skladištenje, a tako kiseljene paprike zauzimaju daleko više mjesta u staklenkama, teže ih je složiti i nagurati a kasnije i izvaditi i stane ih zapravo svega par u današnje klasične staklenke. Nekad su se, prije izuma i šire upotrebe poklopaca na navoj, paprike kiselile u velikim teglama sa širokim otvorima da možete gurnuti čitavu ruku i slagati ih unutar tegle i prekrivale celofanom. Vjerojatno je i danas moguće pronaći tako velike staklenke, ali traže previše mjesta za skladištenje, a nakon što ih jednom otvorite, paprike, da biste ih spremili u hladnjak, morate premještati u manje staklenke.

Najsimpatičinije su šarene, izmješane žute, crvene, narančaste, a može se dodati i nekoliko fileta zelene rog paprike. Ako ih kiselite izmiješane, crvene će biti nešto mekše od žutih, ali će taj nedostatak nadoknaditi svojom slatkastom aromom. Nema ničeg slađeg nego kad temperature dobrano zagaze u minus, a kod kuće vas čeka tanjur toplog graha i fino rashlađene slatkasto kisele paprike.

BILJEŠKA

Crvene paprike imaju tendenciju osjetno omekšati kiseljenjem, pa ako želite kiseliti samo njih, nemojte ih stavljati u kipuću mješavinu octa i vode, nego ih, nakon što ste ih očistili, slažite što gušće možete u tegle. Kad napunite teglu, prelijte ih vrućom otopinom, a dalje postupajte kao u receptu. Ostavite da popiju tekućinu, dotočite po potrebi i zatvorite.
Na isti način možete zasebno ukiseliti i zelene rog paprike, koje su osjetno tanje, pa kuhanjem u vrućoj tekućini više omekšaju, nego kad ih se samo zalije.
Bilo bi dobro, ako imate, nakon što ste paprike složili u tegle, pritisnuti ih pritiskivačem za zimnicu. Time ćete spriječiti da one gornje paprike isplivaju, dođu u dodir sa zrakom, promijene boju i omekane. Ako se to dogodi, nakon što otvorite teglu radi konzumacije, odstranite gornje paprike i bez bojazni konzumirajte ostalo.