Veganstvo kao način prehrane

Veganstvo je vrsta prehrane koja podrazumijeva prehranu isključivo biljnim namirnicama. Vegani osim što ne konzumiraju meso, također ne konzumiraju jaja, mlijeko i mliječne proizvode, a neki ne konzumiraju ni med n kvasac. Mogli bismo ukratko reći da je vegan osoba koja uopće ne jede hranu životinjskog porijekla.

Budući da se kao pozadina razloga zašto se ljudi odlučuju za vegetarijanstvo i veganstvo često nalazi “životna filozofija”, mnogi vegetarijanci i vegani ne samo da iz prehrane izbacuju meso, nego i prihvaćaju vegetarijanski/veganski životni stil, koji isključuje bilo kakve radnje ili proizvode koji direktno ili indirektno podržavaju okrutan odnos prema životinjama.
Vegani preferiraju “vegansku” kozmetiku i proizvode za njegu kože, koji nisu testirani na životinjama i ne sadrže sastojke životinjskog porijekla.

Zbog ljubavi i brige prema životinjama vegani se često odlučuju ne nositi odjeću i obuću od krzna i životinjske kože.
Vegetarijanci i vegani brinu o zaštiti okoliša i prirode te se, kad god su u prilici, odlučuju dati prednost ekološki prihvatljivim sredstvima za čišćenje te organski uzgojenim voću, povrću i žitaricama.

Mnogi vegetarijanci i vegani članovi su neke nevladine organizacije ili grupe podrške za brigu o životinjama, a neki se čak odlučuju i da svoje ljubimce hrane bezmesnim obrocima.
Vegani mlijeko i mliječne proizvode zamjenjuju u prehrani raznim vrstama biljnih mlijeka, poput sojinog, bademovog, zobenog ili sezamovog. Proizvodi na bazi sojinog mlijeka su vrlo često zastupljeni u veganskoj prehrani, poput sira od soje (tofu) kao i jogurta i vrhnja od sojinog mlijeka, tako da se većina jela koje kao sastojak imaju mlijeko ili mliječne proizvode može pripremiti na veganski način.

Kao zamjenu za meso u jelima, vegani u jelima koriste sojine ljuskice i šnicle, seitan (“pšenično meso”) i tempeh (koji se pravi do fermentirane soje). U bolje opremljenim supermarketima koji imaju odjel za vegane mogu se čak pronaći i “kobasice” od soje, te razne vrste “salama”, “pašteta” na bazi soje i povrća. I, ako ste se pitali, da, postoji i “veganska majoneza” koja se najčešće pravi od indijskih oraščića i suncokretovih sjemenki.

Kao zamjenu za maslac vegani koriste biljne maslace od kokosa, badema, oraha, lješnjaka i indijskih oraščića. U trgovinama su ovi namazi ponekada skupi, no u kućnoj radinosti se mogu vrlo jednostavno i brzo napraviti u dobrom multipraktik mikseru.

Umjesto meda, vegani kao zamjenski zaslađivač često koriste javorov sirup (koji ima okus i teksturu poput meda) ili agavin sirup.

Veganska prehrana bogata je voćem, povrćem i žitaricama, što osigurava mnoštvo minerala, vitamina i vlakana koji su potrebni za optimalno zdravlje i vitalnost te dobru probavu.
Za dovoljan unos željeza i dobru krvnu sliku, u veganskoj prehrani neophodne su zelene lisnate biljke (špinat, blitva, kelj i sl.), leća, sušeno voće, soja, sjemenke, grah, sezam ili tahini, integralna riža, integralno pšenično brašno, zobene pahuljice, tofu, paradajz, šljive, jagode, borovnice, cikla te integralne žitarice.
Najvažniji biljni izvori kalcija za vegane su: sezam (i tahini), bademi, tofu, brokule i suho voće. Biljna mlijeka iz trgovina uglavnom su obogaćena kalcijem, a od onih iz domaćih radinosti, mlijeko od sezama i badema bogati su kalcijem.

U svojoj knjizi “Moć ishrane” dr. Collin Campbell, veganima preporučuje uzimanje suplemenata vitamina D (za osobe tamnije puti) i vitamin B12, jer njega može manjkati u ovoj vrsti prehrane. Mnogi proizvođači hrane za vegetarijance dodatno obogaćuju sok od naranče ili napitke od soje vitaminom D i vitaminom B12, tako da ga redovitim unosom obogaćenim namirnicama (ako ih konzumiraju) vegani mogu unositi i putem hrane.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Danijela Jokic Vaislay
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik