Artičoka je izuzetno zdrava biljka, pročitajte zašto i počastite se ovim finim receptom koji je pripremila Ariana Meleš Miljević, koautorica Prve hrvatske LCHF kuharice.

Artičoka (Cynara scolymus) je biljka iz porodice glavočika. Ima ih mnoštvo vrsta, veličina i boja. Od velikih ljubičastih do malih zelenih dalmatinskih, ili šiljastih i dugoljastih te ogromnih velikih zelenih koje znaju težiti i preko pola kilograma. Poznato je oko četrdesetak vrsta.

Jestiv ukusan dio artičoke je cvjetna glavica koja nema tako puno ljekovitih sastojaka kao ostatak biljke koji je izuzetno gorak i od kojeg se spravljaju čajevi i tinkture ali i ta manja količina itekako dobro utječe na naš organizam, zato neka su na našim trpezama sve vrijeme kad ih ima, a to je od ranog proljeća pa do početka svibnja ili čak i duže  sad kad dolaze sa svih strana svijeta.

Artičoke nam prvenstveno štite bubrege, slezenu i jetru. Čiste krv, diuretične su te prepune korisnih nutrijenata. Posebno važne tvari su cinarin i silimarin. Cinarin potiče jetru na proizvodnju žuči pa se onda lako nosi sa preradom i apsorcijom masnoća ali i izbacivanjem toksina iz organizma. Silmarin je flavonoid koji štiti stanice i membrane jetre.

Bogate su C vitaminom i vlaknima, pune su antioksidanata, a od važnijih za spomenuti je kvercetin, kojeg neki znanstvenici nazivaju kraljem flavonoida jer blokira sintezu i oslobađanje histamina kao i druge medijatore upala. Također sprečava zgrušavanje, a time i stvaranje krvnih ugrušaka. Artičoke također sadrže mnogo kalija, kalcija, magnezija i fosfora kao i vitamine B-skupine te vitamin K.