Ima puno verzija ove salate. Neki tvrde da se u nju od kuhanih stvari smiju staviti samo kuhana jaja a drugi tvrde da to nije prava Niçoise (ili po talijanski Insalata Nissarda ili Nizzarda) ako se ne dodaju kuhani krumpiri i kuhane mahune ili čak grah.

Usred Nizze, na čuvenoj tržnici Cours Saleya (poznata i kao Tržnica cvijeća), poslužena nam je Niçoise sa slijedećim sastojcima: postelja od zelene salate na koju su poslagane rajčice, paprika, kapare, masline, krastavci, rotkvice, slani inćuni i tuna. Bilo je naravno i luka a neki recepti za ovu salatu navode i celer te bosiljak i artičoke. Dakle pomiješati se može doista svega što dođe pri ruku. Neka bi osnova morala biti: salata, rajčica, inćuni, luk, jaja.

U Francuskoj salate nisu jeftine nego koštaju poput glavnog obroka, što one najčešće i jesu. Francuzima je ručak u bistrou upravo bogata salata, poslužena u ogromnoj zdjeli, s par kriški baguette i čašom crnog vina. Francuskinje inače imaju zavidno dobru liniju, možda upravo zahvaljujući velikom izboru izvrsnih salata?