Kuhanje s djecom

Svaki put kad mi odrasli u kuhinji nešto pripremamo, junior je već tu s pitanjem: “Mogu li ja pripremiti svoj recept?”

Pripremao bi vlastite kolače, palačinke i “posebno jelo s jajima”. Pečenje palačinki je svladao s kojih 6 godina, a potom od tate uzimao “poduku” iz bacanja palačinke u zrak kako bi se preokrenula i pala na tavu neispečenom stranom. Mama najčešće nema vremena ili sastojaka za juniorove zamisli, te se mališan spremno bacanje na guljenje krumpira ili mrkve, rezuckanje, miješanje ili ribanje. S tatom se pak kulinarske vratolomije planiraju unaprijed i traju veći dio dana. Pomno se odabiru recepti, uzima se prostor za improvizaciju unutar recepata i za vlastite kreacije. Potom se s popisom namirnica kreće u trgovinu ili na tržnicu. Ostali se ukućani, naravno, ne smiju miješati, već samo doći za stol i uživati u posluženom.

Za većinu djece je posebno zanimlijvo peći kolače i kolačiće pa su pred blagdane zadovoljstvo i korist obostrani, djeca uživaju a mame imaju pomoćnike.

 

Djeca vole kuhati

Djeca vole kuhati i peći kolače. Vole rezuckati, guliti, mijesiti i miješati. I nema razloga da im to ne omogućimo. Čak i onim najmanjima možete dati neko jednostavno zaduženje, vlastitu dasku za rezanje, nožić ili ljuštilicu, valjak za tijesto ili kuhaču. Tako ćete omogućiti mališanima da nauče pomagati, pri čemu uče i vrijedne stvari koje će im biti korisne u budućnosti.

Djeca su oprezna i vole sve obavljati temeljito, zato im treba objasniti da se nožem mogu porezati, ali ako budu rezali pravilno i pažljivo, onako kako ste im pokazali, to im se vjerojatno neće dogoditi. Možete biti uvjereni da će posao obaviti gotovo jednako dobro kao i vi. Sigurno je da će biti mnogo sporiji, ali će svu svoju pažnju usmjeriti upravo na ono što tog trenutka čine. Vi ćete moći kuhati jer djetetu neće biti dosadno i neće skakutati uokolo i ići vam na žive, a ujedno i zajedno provodite vrijeme. Tako će dijete naučiti cijeniti hranu i trud koji je uložen u pripremu jela. Također, bit će otvoreniji kušanju novih i nepoznatih jela. Naravno, ne zaboravite djecu podsjetiti da sve treba i počistiti.

Djecu katkad ograničavaju izjave kao što je: “Nemoj to raditi, ti si još mali”. Nije im drago ako se to primjenjuje na sve aktivnosti koje bi dijete moglo i željelo raditi. Budete li stalno nešto radili umjesto svoje djece, kako će se onda mališani razviti u samostalna bića koja od roditelja i drugih ne očekuju da obave ono što bi trebali obavljati sami? Pomozite im da nauče pomagati sebi.

Ako bi vaše dijete izrazilo želju da vam pomogne u pripremi kolača ili nekog drugog jela, bitno je da zajedno odaberete i pročitate recept, kupite i pripremite potrebne namirnice te dogovorite tijek pripreme. Ako je dijete mlađe, pomažite mu, a ako je starije, neke dijelove recepta moći će izvesti samostalno.

Istraživanja su potvrdila da okupljanje obitelji za objedom vrlo pozitivno utječe na razvoj djece i na uspjeh u školi te jača samopouzdanje. Odvojite vrijeme za zajednički objed i razgovor – to je jedna od niti koja obitelj drži na okupu.

 

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Helena V.
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik