Šparoge s holandskim umakom su vjerojatno najčešći način na koji se poslužuje šparoge, blanširane ili kuhane. U ovom smo receptu odabrali šparoge s roštilja ali odlično prijaju i kuhane na pari ili malo vode.

Ovaj umak odlično pristaje i uz mladi krumpir koji je jednostavan i vrlo ukusan prilog i s kojim smo dobili kompletan obrok a ne predjelo. Iako se „ustalio“ uz šparoge, Holandski umak odlično pristaje i uz druge vrste povrća kao i uz meso i ribu.

Holandski umak se danas rijetko radi kod kuće i uglavnom ga se kupuje gotovog iako je njegova proizvodnja jednostavna a okus neusporediv s kupovnim. Osnova je umaka maslac tako da dijetne šparoge uz velike količine umaka ipak postaju kalorijska bomba. Iako mu je ime holandski umak, vjeruje se da je nastao još u 17. stoljeću u Francuskoj, u mjestašcu Isigny-sur-Mer koje je bilo poznato po izvrsnom maslacu. Umak se tada navodno nazivao Sauce Isigny a ime mijenja u Hollandaise tijekom 1. svjetskog rata i nestašice maslaca koji se tada počinje uvoziti iz Holandije odnosno Nizozemske.

Načina i sastojaka za izradu je više ali je svima osnova jaje i velika količina maslaca. Alternativno se uz šparoge može pripremiti umak od kiselog vrhnja s lukom vlascem.

salata od krumpira sa šparogama i rotkvicama