Vinceška u Baranji – svečanost opojne vinske kapljice

Blagdan Sv. Vinka obilježava se svake godine u vinogradima diljem Hrvatske kao početak nove vinogradarske godine jer se u to vrijeme započinje s radovima u vinogradu.

Proslava Sv. Vinka, poznata baranjska Vinceška, se svake godine obilježava uz glasovita baranjska vina, vinogradarski grah, baranjsku kobasicu i slaninu te zvuke tamburice.

Ove godine ne propustite datum 22. siječnja – Vinceška u Baranji biti će posebna.

Blagdan sv. Vinka zaštitnika vinara u Baranji se posebno obilježava svake godine. Sama riječ ”Baranja” prevedeno s mađarskog znači ”vinska majka” bor – vino i anya – majka. Baranjsko vinogorje ima približno 900 hektara.

Struktura tla, položaj samog brda daju izuzetnu aromatičnost, odnosno cjelokupnu kvalitetu pićima proizvedenim od voćnih vrsta koje ovdje rastu: vinu, rakijama, ljekovitim likerima… Ljepota Dunava samo daje dodatan štih cijeloj priči jer uz vino koje krijepi i grije, možete uživati u prizorima zimske bajke, jedinstvene na našim prostorima koja je djevičanski netaknuta u svojoj ljepoti.

foto: baranja.gastro-croatia.eu

Vinceška se u Baranji obilježava na način da vinari otvore vrata svojih vinskih podruma, tzv. gatora koji su jedinstveni u svijetu i počinje zabava do dugo u noć.

Uz vrhunska vina koja su sve priznatija u Europi, baranjski vinari se pobrinu da nitko ne ostane gladan, jer takav je običaj u Baranjaca. Kobasica i slanina nabijeni na kolac i pečeni na otvorenoj vatri, grah u glinenim ćupovima i čobanac neizostavan su dio gastro ponude u vrijeme Vinceške.

Uživanje u autohtonim namirnicama i dobroj kapljici obilježiti će ovu manifestaciju.

 

Sve informacije o bogatoj gastro ponudi ove regije, pronađite na poveznici  gastronomija Baranje i prepustite se čaroliji sve hvaljenije domaće destinacije, idealne za uživanje u zimskom periodu!

 

Posjetite Baranju u vrijeme Vinceške i uživajte u blagodatima ”baranjske planine” i vrhunske kapljice.

Za kraj evo nekih činjenica koje možda niste znali o zlatnoj Baranji:

Mons Aureus – Zlatno brdo (današnje Banovo brdo, 244 m), naziv mu daju Rimljani početkom 1. st.
Tamo su pronađena 2 žrtvenika posvećena rimskom bogu vina i zabave Liberu (nalaze se u Arheološkom muzeju u Zagrebu)

Marija Terezija mijenja naziv brda u Goldberg, a na austrijskom carskom dvoru su se pila vina s Goldberga, poznati Banski Šiler.
No nisu samo bila tražena samo na carskom dvoru Marije Terezije, već su se služila i na dvorovima Beča, Pešte, Praga i Venecije.

I vi možete osjetiti ljepotu aromatične i opojne baranjske kapljice kojoj su se divili brojni pripadnici plave krvi, tako da 22.siječnja zapišete u svoj putni itinerer i dođete u Baranju.

Sve informacije pronađite na webu Turističke zajednice Baranje

 

Gdje sve možete jesti i piti, za vrijeme održavanja Vinceške, pronađite također na ovom linku

Posjetite, pratite i lajkajte na društvenim mrežama:

www.facebook.com/turisticka.baranje

instagram.com/visitbaranja

 

Izvor: Croatian Hot Spots


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Anita Žuvela
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik