Osim obaveznih pečenih marona/kestena i Glühwein ili Bisschopswijn (Biskupovog vina) odnosno kuhanog vina, u čast Svetog Nikole je kreiran i keks sa slikama, kakvog danas poznajemo pod imenom Spekulatius. Ime dolazi vjerojatno od latinske riječi speculum koja znači ogledalo ili prikaz. Moguće je i da dolazi od riječi Spekulator koja je bila i ime za biskupa, u smislu „promatrača“.

Ranije su na ovim keksima bile prikazivane kompletne priče o Sv. Nikoli.

 

 

 

Spekulatius se priprema vrlo jednostavno, s vrlo jednostavnim sastojcima uz dodatak aromatičnih začina koji mu daju mirisan i prepoznatljiv okus. Tijesto se može izrezivati poput svih keksića ili utiskivati u drvene ili metalne formice sa slikama. U starim receptima nema dodataka praška za pecivo i sličnog ali to ne znači da ga vi ne možete staviti.

Važno je da dobro ohladite tijesto u hladnjaku (zamotano u aluminijsku foliju) jer se samo tako može dobro i tanko razvaljati bez da se trga. Razvaljati ga možete i preko prozirne folije. Recepti navode 1-2 sata ali nećete pogriješiti ako ga ostavite i puna 3 sata u hladnjaku da se dobro stvrdne. Također, neki recepti smanjuju količinu brašna i zamjenjuju ga sirovim marcipanom.