Šibenik

Posjetili smo šibensku tvrđavu s mora, zavirili u šibenski Pjat, pogostili se kolačima iz božanske slastičarne Yum, otklopili hobotnicu ispod peke. Pričamo priču o gradu koji je pobijedio kugu, brojne osvajače, pobjeđuje turistički neukus, te preporučamo drevne atrakcije čiji sjaj stoljeća ne gase kao i sjajne vodiče grada koji ga vole srcem i dušom i to prenose svojim posjetiteljima.

 

Duša Jadrana i jedan od najstarijih hrvatskih gradova – mješavina starog, urbanog i autentičnog, dalmatinskog, starinskog a opet  hipsterski modernog bio bi idealna meka za digitalne nomade ili mlade obitelji koje se žele skrasiti negdje gdje imaju mir ali i ponešto sadržaja.

Šibenik nije samo turistički biser, već je to jedan od najstarijih hrvatskih gradova na Jadranu koji je nastao kao utvrda podno tvrđave sv. Mihovila. Prvi spomen o njemu navodno datira iz 11. stoljeća, a 28.8.1895. postao je prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju. Šibenik ima čak ima 24 crkve, 6 samostana,  2851 stubu u staroj gradskoj jezgri i rodni grad je brojnih talenata i velikana. Petar Krešimir IV, Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac, Faust Vrančić, Arsen Dedić, Vice Vukov, Mišo Kovač,  Ivo i Vinko Brešan, Dražen Petrović, Špiro Guberina…

 

 

Uske uličice, dalmatinski štih, ništa nametljivo a opet tako veličanstveno u svojoj vizuri s mora, Šibenik se zadnje desetljeće užurbano budi i razvija svoje potencijale. U Šibeniku je tako posve logično vidjeti ovaj moderan šareni dizajn mape grada, usred centra, dok ljubimica okolnih dućana i restorana, šarmantna maca Ulrich koja se hrani po najboljim šibenskim restoranima, šeće po povijesnim zidinama a mnoštvo priča iz davne prošlosti odjekuje u svakom kamenu i starinama grada.

Šibenik sa svojom katedralom i Tvrđavama, sa Interpretacijskim centrom katedrale sv. Jakova Civitas Sacra, uspijeva zainteresirati svakog posjetitelja koji poželi otkriti više o prošlosti grada. A prošlost je Šibeniku dala nevjerojatno naslijeđe. Prvi spomen mu datira davne 1066. godine.

 

 

U jedinstvenom sustavu utvrda i zidina građenih s ciljem zaštite od brojnih neprijatelja u tim nesigurnim vremenima, izdvaja se katedrala Svetog Jakova. Ovo po svemu jedinstveno renesansno čudo Jurja Dalmatinca izgrađeno 15 i 16 stoljeća, na UNESCO-vom popisu zaštićene kulturne baštine nalazi se od 2000. godine a katedrali se 2017. godine pridružila i Tvrđava sv. Nikole.

 

Čuvar povijesti – svjetionik budućnosti, Tvrđava svetog Nikole

Svakako posjet Šibeniku planirajte kroz posjet ovoj obrambenoj ljepotici. Kako bi do nje došli, treba se voziti jedinim prirodnim morskim putem do Šibenika – kanalom svetog Ante, nazvan po svetom Anti opatu, dugim oko 2500 metara. Zahvaljujući dragim vodičima Sabini Lasan i Milki Antić Krstić iz Javne ustanova Prirode Šibensko-kninske županije, možete obići tvrđavu kroz sat vremena, doznati brojne detalje o gradnji ovog složenog vojno obrambenog kompleksa, kanalu i crkvi svetog Ante, morskom tunelu ‘Hitlerove oči’, te nekadašnjoj vojarni koja je postala set za snimanje filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’. A sama tvrđava izgrađena je na otočiću Ljuljevcu. U šesnaestom stoljeću Osmanlije osvajaju cjelokupno zaleđe dalmatinskih gradova i opasno prijete gradovima na obali, tražeći izlaz na otvoreno more.

 

 

Mletačka Republika odlučila je izgraditi moćnu utvrdu na ulazu u Kanal svetog Ante, kao idealno rješenje, vjerujući da onaj tko drži Šibenik drži i istočni Jadran. Godine 1540. mletački arhitekt Gian Girolamo Sanmichelli projektira tvrđavu koja već 1544. dobiva svoju prvu posadu i kaštelana. Zahvaljujući njenom impresivnom i zastrašujućem izgledu, Šibenik nikad nije bio napadnut s mora. U povijesti stoga nisu zabilježene značajnije pomorske bitke na ovom lokalitetu.

 

 

Idealno vrijeme za posjet ovoj šibenskoj ljepotici je tijekom cijele sezone, a online je moguće je kupiti karte za 95 kn. Ta cijena je važeća tijekom obilaska u svibnju, lipnju, rujnu i listopadu a kroz srpanj i kolovoz iznosi 130 kuna. Karta uključuje vožnju brodom s pratiteljima te multimedijalne vodiče na tabletima koji na osam svjetskih jezika na određenim točkama pružaju informacije o lokaciji. Povedite i najmlađe, bit će vam jako zahvalni na iskustvu vožnje brodom, razgledom okolnih atrakcija i multimedijalnim iskustvom razgleda Tvrđave.

 

Gastronomija – kolači kao umjetnička djela, hobotnica ispod peke, kava u mirisnom samostanskom vrtu i ostale delicije grada

 

Želite li dobro upoznati grad, angažirajte izvrsnu vodičicu Tinu Biluš koja će kroz trosatnu šetnju pružiti primjer vođenja grada kroz storytelling.

 

 

Pauzu pauzu napravite u slastičarni Yum a najljepšu kavu popijte samostanskom vrtu Svetog Lovre. Na ručak svratite na  ručak u restoran Bronzin, gdje preporučamo finu hobotnicu ispod peke i odlične kolače, na samoj rivi, uživajući u spektakularnom pogledu na more.

 

Slastičarna Yum je ludi spoj modernosti isprepleten daškom vintage vizualnog stila, spoj tradicije i moderne vlastite recepture. Tu su kolači remek djelo dizajna, tradicije, arhitektura slatkoga.

 

Večerati možete u restoranu Pjat, modernom restoranu također u strogom centru, gdje moderno sreće staro, kroz moto vlasnika; od polja do stola, obzirom da je većina namirnica iz vlastitog uzgoja, s naglaskom na vlastito povrće.

 

 

Svratite i na plažu Banj

Plaža na 3 minute od centra grada? I to postoji u Šibeniku. Samo nekoliko minuta ugodne šetnje od stare gradske jezgre nalazi se gradska plaža koja je vrlo fotogenična i prilično romantična.

Plaža je uređena 2012. godine i posve solidno opremljena mnoštvom sadržaja za djecu i odrasle a ima i udoban lounge cafe. S plaže puca atraktivan pogled na staru gradsku jezgru, katedralu svetog Jakova tvrđavu svetog Mihovila i Kanal svetog Ante. Plaža Banj osvojila je nagradu za najbolju plažu u Hrvatskoj u 2016. godini.

Posjeti i obiđi: kanal-svetog-ante.com/hr,  Turistička zajednica Grada Šibenika

Fotografije Šibenika: Anita Žuvela i pixabay, fotografije Tvrđave sveti Nikola Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije i pixabay, fotografije hrane FB arhiv ugostiteljskih objekata.

Autor: Anita Žuvela Izvor: Explore Croatia

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Anita Žuvela
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik