5 hranjivih recepata s kvinojom (quinoa)

Obrok s kvinojom idealan je za sve osobe koje boluju od alergija. Kvinoja je pseudo žitarica bez glutena te je pogodna i za oboljele od celijakije te za osobe koje su na bezglutenskoj prehrani. Prikladna je i za prehranu vegetarijanaca i vegana jer ne sadrži namirnice životinjskog porijekla. Smatra se super hranom zbog svojih sastojaka. Kvinoja je bogata željezom, manganom, fosforom i cinkom te posjeduje visok udio kalcija, magnezija i selena. Hranjivija je oko 3-4 puta od smeđe riže.

 

 

 

Razne vrste kvinoje na prodajnom štandu tržnice u gradu Cuscu, Peru.

 

Kvinoju je potrebno dobro isprati u vodi prije kuhanja, zbog saponina kojeg sadržava. Kuha se u omjeru 1:2 odnosno jedna mjerica kvinoje na dvije mjerice vode. Kuha se poput riže a najbolje tako da se prokuha dok ne popije vodu pa ostavi još 10 minuta da odstoji.

Kvinoja (u Peruu se naziva Kinua, na Kečua ili Inka jeziku) je pripitomljena prije oko tri do četiri tisuće godina u području Anda (Ekvador, Bolivija, Kolumbija, Peru) a arheologija pokazuje da su je stočari rabili prije pet do sedam tisućljeća. I lišće kvinoje jede se kao lisnato povrće rotkvica, amaranta ili blitve.

 

 

 

1. Aromatični Tabbouleh s kvinojom

 

 

2. Kuhana kvinoja za doručak

 

 

3. Kvinoja u Budinoj zdjelici

 

 

4.  Kvinoja za detox

 

 

5. Kvinoja (ili proso) za doručak bez glutena

 

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik