Moderni burek u Pitawerk

Nedavno se u Beču otvorila nova buregdžinica što i ne bi bila neka vijest jer ne bi bila prva pošto je Beč pun ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije koji obožavaju burek i slične savijače. No Pitawerk je prvi koji želi približiti ovaj specijalitet i ostalima, odnosno želi privući i austrijsku publiku, kako imenom i logom tako i modernim izgledom lokala. Moderno uređeno, s crno bijelim podnim pločicama i velikim metalnim lusterima. Samo pokrivala za stol odaju mrvicu tradicije a glazba podsjeća na neka prošla vremena iz bivše domovine. Vlasnici su iz Bosne, kao i svo osoblje.

Pitawerk bi se moglo prevesti kao radionica pite (bureka) a ime je opravdano otvorenom “radionicom” odnosno kuhinjom u kojoj se burek priprema. Kuhinjicu samo staklo odvaja od malog prostora za sjedenje a iza stakla se nalazi pita majstor koji nevjerojatnom brzinom rasteže tijesto onako kako su to radile naše bake ili možda još i mame. Tko se divi pizza majstorima koji s dvije ruke po zraku vrte ogromno tijesto poput NLOa, bit će oduševljen! Jer pita majstor mali komadić tijesta prvo malo vrti u zraku pa razvlači više i lakše nego ijedan pizza majstor. Tijesto se zatim posipa punjenjem te zarola i munjevitom brzinom savija u okrugli pleh, poput puževe kućice.

Je li to taj stari majstor po čijoj se recepturi peče u Pitawerku, nije poznato ali sve ima okus domaćeg, što je odlično. Inače osnivači na facebooku nude i recept koji se krije iza Pitawerka i koji nam se toliko svidio da ga prenosimo:

500 grama bosanskohercegovačke tradicije, 250 g bakinih recepata, 200 g moderne bečke gastronomije, 50 g soli, bibera i slatkog osmijeha, sve to zamijesiti s puno ljubavi i dobro zapeći 🙂

Pita i Sarajewo Pita su punjeni mesom, lukom i začinima, jedno je burek s mesom a drugo je nešto poput malih buhtlica punjenih mesnim punjenjem. Zeljanica je burek sa špinatom i sirom, krumpiruša naravno s krumpirima a sirnica je ono što neki nazivaju burek sa sirom. Odlična je stvar što se može uz sve naručiti i čašu jogurta (koji je odličan!) a sve zasladiti pitom od jabuka. Jabučnica je bila savršena hladna a vjerujemo da je u toploj verziji nenadmašiva! Tko želi može uz burek pojesti i porciju ajvara a ako vam ajvar prija samo uz ćevape, izaberite između nekoliko vrsta i stupnjeva ljutoće te ponesite teglicu kući. Tu su još i za Austriju neobični ili neuobičajeni pekmezi od šljiva i šipka.

 

 

Pite je moguće telefonski naručiti i poslije pokupiti, čekat će vas još vruće. Obično narudžbe idu po kilogram a cijene se kreću u prosjeku po oko 10-12 Eura po kilogramu. Atmosfera u samom Pitawerku je ugodna i opuštena tako da možda poput nas odlučite odmah malo pojesti a ostatak ponijeti za ostale ukućane i ručak sljedećeg dana.

 

Pitawerk: Mariahilfer Str. 147, 1150 Beč, Austrija (to je oko 150 metara od Bečkog Zapadnog kolodvora)

Pon–pet 9–20 sati, subota, nedjelja 10–20 sati, ✆ +43/(0)1/941 81 90

 

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Okusi
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik