Crveno je zelje zimska namirnica prekrasne ljubičasto-plave boje. Za razliku od bijelog zelja, nije ga potrebno kiseliti kako bi održalo svježinu preko zime. Osim toga je niskokalorična a opet izuzetno zdrava namirnica s ogromnim udjelom Vitamina C i K (41 i 45%).

Crveno će zelje kuhanjem postati – plavo osim ako mu ne dodate kiselinu (limunov sok ili ocat) kako bi zadržao svoju lijepu crvenu boju.

U krajevima koji su nekad pripadali Austro-Ugarskoj Monarhiji se crveno zelje priprema na sličan način i često poslužuje zu razna pečenja. U Austriji je obavezan prilog pečenoj guski u periodu oko Martinja. Dodaju mu se i pečeni kesteni i začini koje bi neki vjerojatno radije dodavali u kolače nego u zelje: klinčići i muškatni oraščić. Odlično je dodati vrlo malo cimeta a neki dodaju i lovorov list. Ovo je tradicionalni austrijski način, uz malu modifikaciju.

Možete poslužiti i pečene krumpire, njoke, knedle (kao što to običavaju u Austriji) ili mlince. Recept za knedle je ovdje a za njoke ovdje.