Fainá je pogača koja se jede u Argentini i još nekim zemljama Južne Amerike a tamo su ju donijeli talijanski doseljenici iz Genove. U Genovi se koristi ime Farinata i popularni je street food (ulična hrana). U drugim krajevima je ovo cecina ili socca. Najčešće se Farinatu smatra palačinkom od slanutka ali kako nije tanka poput palačinke, mi smo ju odlučili zvati pogačom. Farinata je prirodno bez glutena i bez mlječnih proizvoda. Slanutak je odličan izvor proteina što je dobro za one koji ne jedu meso.

Za vas smo pripremili recept za ovo jelo, onako kako smo ga pojeli u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine – uz dodatak sira.

Fainá je jednostavne pripreme i uglavnom se priprema od samo tri sastojka – slanutkovog brašna, maslinovog ulja i vode. U našoj smo verziji dodali mekani sir Provolone, također tipičan za Italiju, a ako ga nemate, slobodno dodajte neki drugi neutralni mekani sir poput Goude ili čak Mozzarelle.

Fainá se u Argentini dodaje i na pizzu a može i sama poslužiti kao bezglutenska pizza, odnosno kao podloga za sastojke za pizzu. Ova svestrana pogača može biti doručak, predjelo, prilog, glavno jelo i užina.

Napomene:

  • tijesto neka bude poprilično tekuće, poput onoga za palačinke.
  • tijesto neka odstoji barem jedan sat kako bi brašno slanutka dobro upilo tekućinu. Možete ga ostaviti i da odstoji preko noći.
  • Posuda u kojoj ćete ju peči neka bude dovoljno velika kako sloj tijesta ne bi bio deblji od maksimalno 1 centimetra.
  • ako se pitate gdje nabaviti brašno slanutka – najlakše je kupiti slanutak pa ga dobro samljeti u mlincu za kavu i slično. Mi tako meljemo i rižu i slanutak, za razna jela gdje je to potrebno.

 

Fotka: Helena V.