Iskusite Zagorje – bajkovite okuse tradicije

Zagorje ne bi moglo konkurirati bajci kad ne bi imalo što ponuditi nepcima željnih mirisa i okusa tradicionalne i domaće kuhinje koje nude restorani i brojna seoska domaćinstva – ostavljaju nam neizbrisiva sjećanja na okuse i mirise provoda u Zagorju. Uvijek zeleno, sjajnih boja i u srcu zime, širokih brežuljaka i domaćinskog okruženja, Zagorje je destinacija koja ima što ponuditi kad se radi o gastro doživljaju. Sviđa li vam se piknik u prirodi? Sve je to dostupno na korak od Metropole.

 

 

Obiljem, osobitošću i raznovrsnošću prirodnih i kulturnih vrijednosti smještenih na tako malom prostoru te njihovom isprepletenošću s današnjim životnim sadržajima koji odišu prijateljstvom, gostoprimstvom i veseljem, jednostavno radošću življenja, Zagorje za posjetioca  s pravom postaje Bajka na dlanu.

U tom okružju zelenila, polja prostrtih između livada i šumskih proplanaka, malih zaseoka, sela, vinograda i klijeti raštrkanih po pitomim zagorskim bregima koji se onako lijeno naslanjaju jedan na drugoga sačuvani su i bajkoviti okusi tradicije. Onakvi kakvi su se nekad opojnim mirisima širili seoskim dvorištima ili pak su dolazili iz plemenitaški kuhinja brojnih kurija i dvoraca razastrtih po zagorskim brežuljcima.

Osladiti se jelima ovdašnje tradicijske kuhinje znači upoznati bogatstvo i raznolikost koja se u suživotu čovjeka i prirode iskazala u pripremi svakodnevnih jela zagorskih seljaka koju krasi domišljatost i jednostavnost pripreme, ali isto tako upoznati i zahtjevnija jela i specijalitete iz dvorskih kuhinja koja su tražila kuharsko umijeće i vještine u pripremi. Iz obilja tih jela koja su istinski nosilac slasti i zadovoljstva teško je izdvojiti favorita.

 

 

No neizostavno je probati šnitu kukuruznog kruha iz krušne peći ili žgance od kukuruznog brašna obilato začinjene mašću iz banjice, zagorsku juhu koja sljubljuje gotovo sve namirnice iz vlastitog seoskog dvorišta, prave domaće zagorske štruklje sa svježim kravljim sirom, zagorskog purana sa mlincima, ili pak pisanica Stubica, slavni specijalitet stoljećima spreman u kuhinjama zagorskih plemenitaša.

 

 

Kažu da nema čovjeka koji bar jednom nije poželio uživati u slasnim delicijama na tanjuru i u čaši. Zvuči bajkovito, ali danas je i taj osjećaj moguć uz neizostavne zagorske štruklje.  Zagorski štruklji su jedan od najpoznatijih zagorskih specijaliteta te tradicionalno hrvatsko jelo. To vučeno tijesto punjeno svježim kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, ostavlja okus zadovoljstva na nepcima i najzahtjevnijih kušača. Recept ovdje.

 

 

Fotografije: Nino Verdnik, Tomo Jeseničnik, arhiva Okusi Zagorja, arhiva Visit Zagorje

Izvor: Explore Croatia

Više na: visitzagorje.hr

Smještaj u

Booking.com


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Najnoviji članci
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik