Guacamole je jedno od najpoznatijih meksičkih jela i vjerojatno mu se u Meksiku izrada razlikuje od obitelji do obitelji. Ovo je originalan recept dobiven iz Meksika. Guaca označava avokado a Mole na Nahuatl jeziku a znači umak. Guacamole poslužen s tortilla chipsom (pravo ime je: Totopos) predstavlja ukusan i vrlo omiljen ljetni snack ili prilog uz razna jela.

Ostali su obavezni sastojci rajčica, čili papričica i sok limete ili limuna i list korijandera. U ovoj kombinaciji ove namirnice osvježavaju i hlade tijelo iznutra i izuzetno su zdrave. Rajčica zbog lycopena te visokih količina vitamina C navodno može spriječiti neke vrste raka. Čili sadrži Capsaicin koji je zadužen za smanjenje bolova kod reumatičnog artritisa ili glavobolje. Capsaicin također navodno uništava neke stanice raka te može smanjiti rast stanica leukemije. Čili uzrokuje i izlučivanje endorfina, koji se izlučuju i za vježbanja, zaduženih za dobro raspoloženje. Još je odličan za srce, kod bolesnih od dijabetesa i smatra ga se prirodnim antibiotikom.

Svejedno pripazite s količinama čilija, posebno ako niste navikli na ljutinu. Umak će također biti manje ljut ako sjemenke izostavite. Režite ga s oprezom.

Napomena:
Tko ne voli korijander može ga zamijeniti i peršinom ili metvicom ali to mijenja okus umaka.

 

Ako guacamole ne pojedete odmah, možete ga pokapati s još limunovog soka i dobro zdjelicu prekriti prozirnom folijom kako ne bi tamnio.