Šljiva je svestrano voće, puna  je minerala i vitamina, njezini su sokovi slatki i kao što orah ima tvrdu ljusku, šljiva ima tvrdu, još tvrđu košticu od ljušture oraha. A vrsta šljiva ima toliko koliko ima raznih oblika i boja tog voća kojemu je sezona od ranog početka do kasnog kraja ljeta.

Obično šljiva asocira na pekmez, onaj tamni, domaći, starinski gusti pekmez koji ponekad postane tako tvrd da više sliči žele bombonu, nego finoj masi koja je najbolji par maslacu na kriški svježeg kruha.

Šljiva je poslije jabuke najbolji dodatak biskvitu il prhkoj piti ili nekom drobljencu koji je jako moderan ovih dana.

Šljive u tijestu od krumpira, pripremljene kao knedle i posute mrvicama, pravi su ljetni desert, to je vrhunac okusa i mirisa zatvorenih u mekoću tijesta. Knedle sa šljivama se doslovno tope u ustima, a hrskavost prženih krušnih mrvica je ono što taj tako jednostavan desert čini savršenim.

Za verziju bez glutena, umjesto običnog brašna uzeti bezglutensko a umjesto krušnih mrvica popržiti mljevene bademe ili lješnjake.

Sirove okruglice možete i zamrznuti. Pobrašnite pladanj, po njemu poslažite knedle malo razmaknute jednu od druge, te pladanj stavite u zamrzivač u vodoravan položaj. Kad se knedle zamrznu prebacite ih u vrećicu i zrakoprazno ju zatvorite. Zamrznute knedle kuhajte kao što se kuhaju sirove knedle.

 

Recept objavljen i na blogu autorice.