Kobasice

U slovenskoj kuhinji vrlo važno mjesto zauzimaju crijeva napunjena smjesom mesa i začina. Naravno govorim o kobasicama. Svaka obitelj ima svoj specifičan recept, a punjenje se zna razlikovati i od regije do regije.

Najpoznatije su naravno kranjske kobasice, ali ljubiteljima ovih mesnih delicija preporučujem isprobati i sve ostale vrste. Najbolje ih je kupiti na selu, kod domaćina, ali nećete pogriješiti ako ih nabavite i u malim mesnicama na tržnici.

Obarene kobasice (obarjene klobase)

Mogu biti debele i tanke, duge ili kratke, a u ovu skupinu spadaju sve kobasice koje se prave s dodatkom emulgatora i vode. Mogu se konzumirati bez termičke obrade i najčešće su pravljene od mesa slabije kvalitete. Kada ih presiječete smjesa mora biti jednolična i bez komadića. To su razne vrste hrenovki, pivskih kobasica te posebne kobasice. Najbolje hrenovke u gradu naći ćete na ljubljanskoj tržnici. Pravljene su od konjskog mesa, a prodaje ih mesnica Krušić. Tamo ćete naći i jako dobre kobasice od divljači.

Polutrajne kobasice (poltrajne klobase)

Polutrajne kobasice napravljene su od boljih komada mesa, te bez dodataka emulgatora i vode. Ove kobasice imaju mozaičnu strukturu u kojim se najčešće vide različiti komadići i vrste mesa i masti. Po punjenju u ovitak, suše se na dimu. U ovu skupinu spada i najpoznatija kranjska klobasa, odnosno kranjska kobasica. Ovakvu vrstu kobasica je potrebno pravilno i skuhati: kobasice stavimo u lonac s hladnom vodom. Kada voda provrije kuhamo još 7 minuta, ocijedimo i operemo pod mlazom hladne vode. Kranjska i njoj slične kobasice su odlične u varivima.

Kobasice koje prethodno potrebno termički obraditi (klobase za peko in kuho)

Ovo je najraznolikija skupina kobasica u koju spadaju krvavice, pečenice, jetrene klobase, domače klobase i još mnoge druge. Prave se uz dodatak mnogo začina (mažuran, menta, paprika, papar) a ponekad i uz dodatak nemesnih sastojaka kao što su riža, ječam ili heljda. Neke se prethodno termički obrađuju (krvavice), a neke su napravljene od svježijih komada mesa s komadićima masnoće (pečenice). Krvavice je potrebno samo dobro zapeći dok termička obrada pečenica traje duže, jer su napravljene lako kvarljivog, svježeg mesa.

Od kuhanih pečenica ili sličnih kobasica pravi se i poznato jelo primorske regije: primorski toč. Servira se uz polentu ili kruh, najčešće kao večera ili brza užina (malica).

Krvavice, s obzirom na to da da u sebi sadrže rižu, ječam ili heljdu, ponudimo samo uz dinstani kupus, repu ili drugo sezonsko povrće.

Suhe, trajne kobasice (suhe, trajne klobase)

Ove kobasice su napravljene od najboljih komada mesa, suše se i jedu kao narezak uz kruh ili drugo pecivo. Dodaju ukus varivima kiselom dinstanom kupusu ili repi.

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Ivana Stipic Lah
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik