Jabuka, voće jeseni

 

Jabuka se poistovjećuje sa »zabranjenim voćem« kojim je Bog iskušavao Adama i Evu. Iako se u Bibliji navodi samo »voće sa drveta u središtu vrta« nema vjernika koji to »voće« ne poistovjećuje s jabukom.

Jabuka ima počasno mjesto i u Grčkoj mitologiji jer su one zlatne rasle u vrtu koji su čuvale hesperide, a zlatna jabuka je imala svoje mjesto i u Parisovom sudu i trojanskom ratu.

»Od zlata jabuka« spominje se i u slavenskim narodnim pjesmama.

Imigrantska ruta jabuke kreće iz predplaninskog područja Himalaja, pa u Iran, irak i područje Kavkaza, a onda u Grčku, na Balkan, Italiju, a onda se proširila u Evropu i po cijelom svijetu.

Kroz stoljeća ju je pratila reputacija »hrane koja liječi« i štiti zdravlje, a stara izreka » jedna jabuka dnevno drži doktora daleko« potvrđena je analizom njenog sastava koja nam je danas dostupna, a šećeri, pektin, aminokiseline, vitamini i niz mineralnih soli upućuju na njenu široku primjenu.

Jabuke se preporučuju za jačanje imuniteta, profilakse, psihičke i mentalne premorenosti, probavne smetnje, zatvore i proljeve, crijevne infekcije, bronhijalne bolesti, kod nedostatka minerala, reume, kolesterola i infarkta, kao i za sprječavanja infarkta.

Jabuke su najučinkovitije kad se jedu ujutro, prije doručka, ili naveče, prije spavanja kad utiču i na mirniji san. Treba ih jesti s korom, po mogućnosti neprskanom, a ako je prskana dugo i čestito prati. Jabuku treba dobro prožvakati pa neće biti neprobavljve kako se pojedinci žale.

(Iz arhive prof.dr. Zdravka Devetka)

 

Jedna od najpoznatijih bosanskih poslastica s jabukama:

 

Nešto za najmlađe:

 

 

 Recept uz video za Tarte Tatin, prevrnutu tortu s jabukama (Tea Mamut)

 

 

Tradicionalno slovensko jelo koje može biti i desert i prilog:

 

 

 

Kolač u koji ljeti idu marelice, u jesen i zimu jabuke a u proljeće jagode.

 

 

Pečene jabuke uz Dan Svetog Martina:

I za kraj jedan od naših najpopularnijih recepata, starinska pita od jabuka:

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik