Cvijet soli

Ninska solana od pamtivjeka uz pomoć sunca i bure iz mora izdvaja sol. Čisti okoliš, specifični klimatski uvjeti s brojnim sunčanim danima i pogodnim vjetrom s obronaka Velebita odredio je da se i danas tamo sol proizvodi na taj tradicionalan i ekološki način bez dodavanja aditiva i isušivanja umjetnim putem. Zbog toga je ninska morska sol bogatija prirodnim jodom vrlo potrebnog za zdravlje štitnjače.

U novotvorenom Muzeju soli u sklopu Solane Nin između mnoštva proizvoda od soli naišli smo i na jedan koji se zbog svoje cijene prodaje u samo malim pakiranjima. „Cvijet soli“. Zanimalo nas je zbog čega je čak oko 50 puta (!) skuplji od obične soli, a Ivana, ljubazna voditeljica muzeja spremno nas je povela u obilazak solane. Pričala nam je o važnosti soli u prošlosti. Zbog svoje vrijednosti, sol je bila povod mnogim ratovima, a zna se i da su legionari u vrijeme Rimskog carstva plaćani solju. Od latinske riječi „salarium“ koja je bila naziv za plaću i porez nastala je i engleska riječ „salary“.

U prostranoj ninskoj laguni more se u brojnim bazenima isparava uz isključivu pomoć prirode u četiri stupnja, a na kraju dolazi u kamene bazene iz kojih se sol vadi ili kako kažu radnici solane „bere“.

Za razliku od većine soli koja se bere s dna gdje se taloži u obliku krupnih kristala, cvjetna se sol sakuplja na površini na kojoj se pojavljuje u obliku tankog sloja bijelih listića. To se radi posebnom mrežicom, vrlo pažljivo i polako, a zbog svoje nježne strukture obavlja se isključivo rano ujutro i predvečer kada nema vjetra.

Osim po svojem obliku listića soli koji sliče laticama cvijeća, cvjetna se sol razlikuje i po okusu. Ljubitelji diljem svijeta zbog toga ga nazivaju i „kavijarom soli“. Riječ je o najkvalitetnijoj i najzdravijoj vrsti soli koja je uz jod izuzetno bogata kalcijem, magnezijem i ostalim mineralima zbog kojih intenzivira okus svakog jela. Osim u prehrani poznat je i kao pomoć u regulaciji probave, menstrualnih problema i za opuštanje napetosti.

Od svih svih neprerađenih ekoloških soli, kristali Cvijeta soli imaju najživlju i najaktivniju energetsku strukturu, stoga prilikom kuhanja može upiti mnoge toksine iz kemijski tretirane hrane, a vjeruje se da može i pročistiti negativne vibracije u prostoru.

 

 

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Ratko Mavar
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik