Alergije na hranu

Alergija na hranu je reakcija organizma na određeni kemijski sastojak (uglavnom protein) iz namirnica, koje imunološki sustav prepoznaje kao “strano tijelo” i “napada” ga baš poput virusa ili bakterije, izlučujući antitijela (imunoglobuline E), što kao posljedicu ima oslobađanje histamina u organizmu.

 

Histamin uzrokuje alergijske reakcije, koje mogu biti blaže:
– crvenilo na koži (poput reakcije kože na koprivu)
– oticanje usta, jezika i ponekad lica
– nadimanje, mučnina, povraćanje, proljev
Teže alergijske reakcije uzrokuju otežano disanje i bolove u prsima, a najozbiljnija alergijska reakcija, koja može fatalno da završi naziva se anafilaksija. Simptomi anafilaksije su uz otežano disanje, nagli pad krvnog pritiska, srčana aritmija i gubitak svijesti.

Odrasle osobe najčešće su alergične na:
– mlijeko
– jaja
– orašasto voće
– plodove mora
– ribu
– proizvode od meda
– pojedine vrste voća i povrća
Voće koje na koje su ljudi najčešće alergični su jabuka, kruška, trešnja, jagoda, šljiva, dinja, lubenica i kivi, dok od povrća alergije na hranu najčešće izazivaju krastavac, tikva, bundeva.
Sumnjate li da ste alergični na neku namirnicu obavezno se obratite liječniku, koji će vas uputiti na uradite alergološki test. Važno je razlikovati alergije od intolerancije na hranu!

Alergije na hranu kod djece

Alergije na pojedine sastojke iz hrane kod djece mogu biti veliko psihološko opterećenje za roditelje, budući da je djeci teško objasniti što je to alergija i zašto nešto ne smiju jesti, a još teže je djeci “prosuditi” (ne) sadrži li nešto što jedu opasan alergen.
Osam namirnica koje najčešće uzrokuju 90% alergija na hranu kod djece su:
– žitarice s glutenom (najčešće pšenica)
– mlijeko
– jaja
– riba (najčešće losos)
– orašasto voće
– kikiriki
– soja (i proizvodi od soje)
– plodovi mora.

Prilikom davanja ovih namirnica djetetu prvi puta potreban je dodatan oprez za roditelje! Dajte djetetu vrlo malo “nove” namirnice i sačekajte 30 do 45 minuta da vidite reakciju djeteta. Primijetite li neki “neobičan” simptom koji vas zabrinjava, istog trenutka odvedite dijete liječniku. Ako dijete nema nikakve neželjene reakcije na namirnicu, postupno je uvedite u njegov jelovnik.

Ako je vaše dijete alergično na neku namirnicu, vodite računa da dobro pročitate sastojke naznačene na ambalaži proizvoda, kako biste bili sigurni sadrži li neki od neželjenih sastojaka, a ako dijete jede nešto u gostima ili na dječjoj rođendanskoj proslavi, upitajte domaćicu/na sadrži li pripremljena hrana neki od alergena.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Danijela Jokic Vaislay
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik