Što jedu astronauti i kako piju kavu u bestežinskom stanju?

Prvi astronauti, prije pedeset godina, slamčicama su usisavali dehidriranu hranu u obliku paste. Danas astronauti jedu više manje na način kao i na zemlji: žlicom i vilicom jedu odrezak Stroganoff ili špagete.

www.space.com

Naravno, u bestežinskom stanju hrana i piće samo bi odletjeli s tanjura. Zato su pažljivo pakirani, posebno pića koja su u obliku dehidriranih praškova. I hrana je više ili manje dehidrirana, a meso se prije slanja u svemir izlaže i radijaciji kako bi duže trajalo.

Prije obroka astronauti dehidriranoj hrani i praškovima dodaju toplu ili hladnu vodu. Kako bi hranu dodatno zagrijali stavljaju je u posebne pećnice na oko 75 °C, a sav postupak traje oko 20 do 30 minuta. Astronauti zatim posude s hranom prikvače za pladnjeve koje onda pričvrste za zid ili sebi u krilo i uživaju u svježem obroku.

Jedini problem je što je u svemiru hrana malo bezukusnija. Naime, mirisi se u bestežinskom stanju ne penju do nosa, a hrana koju ne možemo namirisati nije nam ukusna – to možemo doživjeti i ovdje na Zemlji svaki put kad se prehladimo.

Neka hrana ne mora se dehidrirati stoga astronauti mogu uživati u keksima i orašastim plodovima kao i na Zemlji. I voće i povrće im dolaze svježi, ali budući da nema frižidera moraju ih pojesti u roku 2-3 dana. S druge strane, sol i papar potpuno su drukčiji. Budući da bi sitne čestice odmah odletjele, sol i papar su u tekućem stanju: sol je otopljena u vodi, papar u ulju.

Poseban izazov nastao je kad se jedan talijanski astronaut, po povratku iz Međunarodne svemirske postaje, požalio da mu u svemiru nedostaje jedino dobar espresso. Lavazza se potrudila i napravila poseban aparat za espresso koji radi u bestežinskom stanju. Aparat, nazvan ISSpresso, odobrila je NASA i poslala u svemir, s posebnim kapsulama s kavom.

U espressu je prva uživala talijanska astronautkinja Samantha Cristoforetti koja ga je popila iz posebno dizajnirane šalice za bestežinsko stanje. Za tu je prigodu i obukla odijelo iz Zvjezdanih staza, a sve podijelila na Twitteru:

Možda espresso u svemiru izgleda kao ekstravagancija, ali astronauti u Međunarodnoj svemirskoj postaji dožive i 15 izlazaka sunca dnevno. Da bi izdržali toliko puno jutara odjednom treba im dobra kava, zar ne?

 

Izvor: Pauza.hr

Fotografije preuzete s twittera Sam Cristoforetti i www.space.com


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik