Ovo je recept tipičan za proslavu Perzijske Nove godine – Nowruza. No šteta bi bilo jesti ga samo jednom godišnje.

Nowruz ili Noruz slavi se na prvi dan proljeća, 20. ili 21. ožujka, i označava ponovno rođenjei buđenje prirode. Nowruz je tisuće godina stara tradicija čiji se postanak pripisuje Zoroastrijancima koji su ga slavili još za vrijeme Perzijskog carstva. Danas se ne slavi samo u Iranu (u kojem su ga Ajatolasi pokušavali zabraniti kao paganski blagdan) nego i u okolnim zemljama poput Iraka, Indije, Kine ali i Kosova i Albanije te Turske. U mnogim od ovih zemalja (čak i Kanadi) je to i službeni praznik te neradni dan.

Perzijci Noruz tradicionalno slave više dana. Jedna od tradicija je generalno proljetno čišćenje kuće a kupuju se po potrebi i novi namještaj (ili popravlja stari) i nova odjeća. To je dan kad se oko stola okuplja cijela šira obitelj. Kako se slavi ponovno rođenje prirode, Perzijci će kuhati s nečim zelene boje. To obično znači puno svježih začinskih biljaka – kopar, peršin, korijander – ili mladi luk i špinat, koji će začiniti Sabzi Pollo ba Mahi (riža sa zelenilom i riba (Mahi=riba)) ili Ghalileh Mahi i Kookoo sabzi (nešto poput fritaje).

U današnjem su receptu navedene i berberitze koje se često konzumiraju u perzijskoj kuhinji. Berberice se kod nas nazivaju Žutikom ali se zbog trnja i kiseline ne beru nego ostavljaju pticama da ih pozobaju. Zamijenite ih brusnicama.

 

U originalu, dobivenom od jednog Iranca, ovaj recept u sebi nema niti nar niti repove škampa već samo losos.