Bazari – afganistanske tržnice

Kada se udobno smjestite u svojoj unajmljenoj kući bez struje i vode, te s blatnim krovom koji će zimi zasigurno na nekoliko mjesta propustiti ogromne količine vode, počnete razmišljati i o tome kako dobiti kvalitetne, domaće namirnice. Pravo mjesto za to su, naravno, tržnice. Kabul, kao glavni grad Afganistana, ima više tržnica od kojih je svaka specijalizirana za određenu vrstu robe. Točno se zna na koju se tržnicu ide po voće i povrće, gdje se kupuje meso, a gdje možete dobiti izvanredne zmajeve za bajramsku bitku. Najvažnije tržnice u Kabulu su Shor bazar, Birds bazar, i bazari na Mesarskoj i Cvjetnoj ulici. Pored ovih tržnica, tu je i velika zelena tržnica u Karte Parwanu kao i američki bazar, ali prodavače možete sresti i po cijelom gradu kako guraju svoj pokretni dućan i uzvikuju ime robe koje prodaju. Najzanimljiviji od svih bazara, je Bazar e zanana ili u prijevodu, bazar za žene.

Ako se odlučite na kupovinu, ne zaboravite se cjenkati. Kultura kupovine nalaže cjenkanje te bi prodavač, prihvatite li prvu cijenu, mogao biti ozbiljno uvrijeđen. Prilikom cjenkanja dobro je praviti užasnute izraze lica, dramatično mahati rukama, hvatati se za glavu i nekoliko puta pokušati otići. Prodavač će vas naravno zaustaviti, a uz nižu cijenu, ako ste zadovoljili standarde cjenkanja, vrlo često možete dobiti i besplatan poklon, koji, ovisno od toga što kupujete i koliko kupujete može biti šal, afganistanska tradicionalna muška kapa, kilogram suhog voća, mango ili bilo što drugo.

Shor bazar ili slana tržnica

Najstarija tržnica u gradu je Shor bazar i jedina je na kojoj možete dobiti gotovo sve. Tamo se osim voća i povrća koje se prodaje na malim pokretnim kolicima može dobiti za Afganistan deficitarna riba, glazbeni instrumenti, zmajevi, kućni ljubimci, pirotehnika i naravno droga. Tržnica je velika, s mnogo malih, zakutnih uličica koje bi bilo šteta ne istražiti zato si za razgledanje ove tržnice odvojite dva sata. Pametno je uzeti i dvojicu lokalaca koji će vam štiti leđa, jer su džepari na ovoj pretrpanoj tržnici uobičajena pojava.

 

Mesarska ulica

Mesarska ulica je, kako joj već i samo ime govori, ulica gdje se kupuje meso. Zbog velikog prometa, meso koje se ovdje prodaje je vrlo svježe, a prodavači su ljubazni. Iako rijetki govore engleski, jezik ruku i nogu odlično koriste, te se možete dogovoriti da vam meso samelju ili razrežu na komade, što je usluga koju većina drugih mesnica po gradu ne nudi. Mesarsku ulicu je lako prepoznati jer ćete odmah na početku ulice primijetiti trupla krava i ovaca koje vise na ulazu u dućane i koje opsjedaju rojevi osa. Hrabri mesar će, kada pokažete truplo i komad mesa koji želite, rukom rastjerati ose, odrezati i izvagati željeni komad mesa. Možete očekivati da ćete kući donijeti i nekoliko osa, koje uglavnom do kuće budu ili mrtve ili polumrtve, pa ih se vrlo jednostavno i bezopasno može odstraniti prije kuhanja. U Mesarskoj se ulici nalazi i nekoliko štandova dobro opskrbljenih domaćim rajčicama, patlidžanima, cvjetačom, rajčicom i korijanderom te tvornica leda.

Cvjetna ulica

U Cvjetnoj ulici možete dobiti miješanu robu, kao što su rezanci, riža, ukiseljeno povrće, žitarice, leća, grah, ulje i pakirani slatkiši. Tu se nalazi i nekoliko dobrih slastičarnica, gdje vam slatkiše zapakiraju i vi ih nosite kući. Cvjetna ulica je ipak bazar. Tu se i dalje morate cjenkati, a većina robe je na otvorenom. U vrlo rijetke kioske možete ući, a roba je, osim na malim policama, većinom u vrećama na podu. U Cvjetnoj ulici povremeno imaju struju tako da ako namignete prodavaču pojedinih dućana moći ćete iz hladnjaka u stražnjoj sobi dobiti i svinjsko meso, slaninu, pivo i viski.

Američki bazar

Na američkom bazaru prodaje se uglavnom roba koju su pojedini trgovci dobili iz humanitarne pomoći. Tamo sam našla tuzlansku sol, kavu Franck i toaletni papir Paloma. Tu možete kupiti i maslac od kikirikija te uvozne proizvode iz Indije, Kine i Dubaija.

Bazar e zanana

Ulaz na ovaj bazar dozvoljen je isključivo ženama, a pored salona za piercing i tetoviranje tamo imate i krojača, trgovinu s nakitom, restoran i dječje igralište. Na ulazu u ovaj bazar stoji vrlo stroga policajka, koja odlučno pregledava sve koji ulaze, kako se pod ženskom odjećom ne bi slučajno skrivao muškarac. Bazar e zanana je mjesto gdje žene dolaze uživati, naći se s prijateljicama, otići frizeru i zabaviti se. Na bazar e zanana žene najčešće dolaze same ili vrlo rijetko s djecom. U tom slučaju, djeca se igraju na igralištu dok žene sjede u travi, piju čaj i razgovaraju. Najčešće sjede pored neke klupe koju koriste kao stol za šalice i kolače. Jedini muškarac na ovom bazaru je direktor, ali ni on ne ulazi u prostor za piknike, nego samo održava redu području s dućanima, gdje su sve prodavačice i vlasnice isključivo žene.

 

Fotografije: Samo Lah i Ivana Stipić Lah


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Ivana Stipic Lah
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik