Katedrala u Korčuli je pravi mali dragulj

Korčulanski dragulj: Katedrala svetog Marka

Uz morešku, korčulanske bratovštine, kamenoklesarstvo, tradicijsku drvenu brodogradnju i vaterpolo, stoljećima stara katedrala sv. Marka, upotpunjava besprijekornu ljepotu Korčule.
Kamena dama svojom dostojanstvenom ljepotom, osvaja svakog putnika koji prvi puta ugleda obzore Korčule.

Za grad Korčulu je teško reći da li je ljepša zimi kada je obavijena velom guste tajanstvene magle ponikle iz mora, ili je ljepša po ljetu, kada se stoljetni kamen razbudi i ponosno zabijeli pod budnim okom sunca. No ono o čemu nema spora je činjenica da je njena katedrala, posvećena sv. Marku, jedan od najljepših i najvažnijih simbola Korčule, ona je prvo što vidite kad uplovljate u grad.

Katedrala u Korčuli: Neven Fazinić

 

Sa zvonika katedrale možete uživati u ljepoti starog grada Korčule kao i pogleda na korčulanski arhipelag a sama katedrala se nalazi na najistaknutijem mjestu u gradu, na vrhu poluotočića. Zahvaljujući izuzetnoj akustici katedrala je danas omiljeno mjesto za održavanje koncerata klasične glazbe.

Građena od korčulanskog kamena

Kamenoklesarstvo i brodogradnja od davnina su najvažniji korčulanski zanati. Kvalitetan kamen iz korčulanskih „kava“ bio je nadaleko poznat i izvozio se u cijeli svijet. U 15. i 16. stoljeću talijanski i domaći graditelji podižu bogato ukrašene palače i crkve. Majstor-graditelj Korčulanin Marko Andrijić dovršio je zvonik i podigao nebnicu nad glavnim oltarom katedrale sv. Marka s oltarnom palom talijanskog umjetnika Jacopa Tintoretta.

Detalj – Neven Fazinić

 

Toranj Katedrale – Neven Fazinić

Fasada katedrale je stilski raznolika te u isto vrijeme monumentalno jedinstvena. Svjedoči o zlatnom dobu kamenoklesarske vještine i graditeljskog umijeća grada i otoka Korčule. Na katedrali je radilo nekoliko klesarskih generacija i svaka je ostavila znakove svog vremena. Stilovi koji se zapažaju na zgradi katedrale smjenjuju se od romanike preko gotike, kićene gotike, renesanse, a u nijansama i do baroka.

Četvrta lađa katedrale građena je u gotičko-renesansnom stilu u 16. st. kako bi se grad stavio pod zaštitu  sv. Roka radi obrane od kužnih i zaraznih bolesti koje su nemilo harale u to vrijeme.

Katedrala detalj – Neven Fazinić

Još malo o Korčuli

Kraljica juga, Korčula očarava kroz sva godišnja doba. Kamena rapsodija u zagrljaju kobaltnog plašta, kuća Marka Pola, legendarna Moreška, vrhunska vina otoka, sve bolja i profinjenija gastronomija..neki su od aduta koji krase ovaj grad.

Za opisati Korčulu potrebno bi bilo ispisati nekoliko poduljih referata, no važno je znati da se prvi spomen o Korčuli  pojavio još u desetom stoljeću dok većina građevina datira iz 15og stoljeća.Kroz šetnju gradom uvjeriti će se da je Korčula primjer iznimno zanimljivog urbanističkog planiranja sa svojom strukturom uskih kamenih uličica koje štite stanovnike od pogleda s mora i naleta vjetrova koji su na tom području dosta intenzivni, na veselje brojnih surfera duž windsurferske korčulansko – pelješke rute.

Korčula je poznata po Festivalu viteških igara i Baroknom festivalu, brojnim izložbama i ljetnim kulturnim događanjima, vrhunskim vinima, sve popularnijim Korčulanskim Pjatancama, izvrsnim rajskim plažama koje su i u samom centru besprijekorno plave boje, a okolica dodatno podcrtava ljepotu gradića čija je drevna ljepota davno obišla zemaljski globus i koji u turističkom smislu plijeni pažnju posjetitelja diljem svijeta.

Dobro došli u grad Marka Pola!

 

Pogled na Korčulu s mora – Andrija Carli

 

 
Smještaj na Korčuli


Booking.com

Naslovna fotografija: Damir Pačić

Izvor: Explore Croatia i www.visitkorcula.eu 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik