Čudesna polja lavande

Ljubitelji lavande, donosimo preporuku kada i gdje vidjeti najljepša polja lavande. Jedna od poznatih i naljepših destinacija za uživanje u ljubičastim nijansama ove ljekovite biljke, je Provansa.

 

 

Kada i gdje vidjeti polja lavande koja cvatu u Provansi ?

Lavanda cvate od lipnja do kraja srpnja.

Kada se bere?

Ovisi o vremenu i sezoni, no do kraja srpnja uglavnom polja više nisu ljubičasta osim u višim predjelima.

 

Gdje se nalazi najviše polja lavande u Provansi ?

Postoje dobro označene ceste lavande koje vode od polja do destilerija. Nalaze se u pokrajini Luberon u okolici planine Mont-Ventoux u regijama Sault i Valreas.

Najljepša razglednica je zasigurno pogled na opatiju Notre Dame de Senaque i polje lavande ispred crkve.

Na tom polju se nakasnije bere cvijet lavande pa zbog turista ostane cvjetati do kolovoza iako postepeno gubi boju. Pokušajte doći najkasnije u 9 u jutro ili poslije 6 popodne.

 

 

Plateau Valensole je more ljubičastih nijansi, mirisa u zraku i zelenih šuma na rubovima.

Lavanda služi u proizvodnji sapuna, kozmetike, mirisa, ali i u kuhinji. Primjerice sorbet od lavande je poslastica koju treba probati.

Neke od destilerija koje valja posjetiti kako bi vidjeli procese u proizvodnji proizvoda koji sadrže lavandu su: Les Agnels koja od 1895 proizvodi ulja lavande, La Ferme de Gebraud predivna plantaža na 25 hektara, Lavender Farm gdje se uzgaja više od dvije stotine vrsta lavande te mnoge druge. Uzgoj i proizvodi od lavande u Provansi imaju veliki ekonomski značaj, gotovo poput vina, pogotovo u provinciji Pays de Sault.

Muzej lavande se nalazi u Cabrieres d’Avignon u predgrađu Avignona. Otvoren je od veljače do prosinca. Izloženi su razni eksponati vezani za ovu biljku koji datiraju od 16. stoljeća. Informativan film s audio vodičima na više jezika nauči posjetioce sve važno što treba znati o lavandi.

Kada je najbolje posjetiti polja lavande ?

Ako želite ići prije gužve i najezde turista, a to je od sredine do kraja lipnja. Ne znači da ćete biti sami na poljima, no još uvijek možete opaliti odličnu fotku i selfie iz snova. To je doba prije školskih praznika u Francuskoj te je još uvijek relativno mirno.

Kada su festivali lavande?

Prvi je u mjestu Ferrassieres prve nedjelje u srpnju. Najpoznatiji i najveći je u Valesole treće nedjelje u srpnju. Zadnji je 15.8. u mjestu Sault.

Najbolji način za obići polja lavande je automobilom kojeg se unajmi na nekom od aerodroma. Marseilles je u to doba dobro povezan jeftinim letovima iz Hrvatskih obalnih gradova.

Lavanda ne raste samo u Francuskoj. Ima je i kod nas u Slavoniji, i na Hvaru no u puno manjim količinama. Velika proizvodnja je i u Australiji, u južnoj Engleskoj te Siciliji i Toskani u Italiji.

 

Kušajte i naše keksiće s lavandom, odlični su.

 

 

Tekst: Travel Advisor.eu

Fotografije: Pixabay

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik