Dan mrtvih kao velika proslava života i smrti

Posljednjih je godina Dia de los Muertos dobio na popularnosti širom svijeta, možda ponajviše zbog Calavere Catrine koja je postala simbol Dana mrtvih. Meksički dan Dan mrtvih (Dia de los Muertos) se svake godine slavi tri dana, od 31. listopada do 2. studenog. Nikako ga ne treba miješati s Halloweenom, jer Dia de los Muertos nije meksička verzija Halloweena.

Obitelji se u ovom razdoblju okupljaju kako bi na radostan način odali počast mrtvima, proslavom koja korijene ima u običajima naroda Azteka. Azteci, Tolteci i još neki narodi, smrt su smatrali za prirodnu fazu života a žalovanje za preminulima nedostatkom poštovanja. Preminuli se i dalje smatraju članovima zajednice, koji bi se vrijeme Dana mrtvih privremeno vraćali na Zemlju, i na njih se uspomena redovito održava svježom. Danas je Dan mrtvih mješavina pre-hispaničkih religijskih rituala i kršćanskih proslava.

 

Ovakva neobična proslava Dana mrtvih u Meksiku potječe iz davnog kulta obožavanja predaka. Iako su srodni, Halloween i Dia de los Muertos se razlikuju u tradicijama i načinu proslavljanja. Dok je Halloween mračna noć puna straha i utvara, Dan mrtvih je velika eksplozija boja i radosti življenja. Mada je u oba slučaja fokus na smrti, u Meksiku je cilj pokazati ljubav i poštovanje prema umrlim članovima obitelji. Dan mrtvih je prava proslava života i smrti. Iako je praznik potekao iz Meksika, danas ga se slavi širom Latinske Amerike s prepoznatljivim calaveras (lubanje) i calacas (kosturi).

Ova tradicija, stara čak 2000 godina toliko je posebna da ju je 2008 godine UNESCO zaštitio kao dio svjetske nematerijalne baštine. Šarene parade, maskiranja, zabave i veselje su dio ovih velikih proslava.

 

 

Na posebno ukrašene oltare i grobove, članovi obitelji postavljaju hranu, piće, pa čak i igračke (ofrenda) kako bi primamili duhove mrtvih, za koje se vjeruje da se u ovo doba privremeno vraćaju na Zemlju. U nekim se selima put od groblja do kuće posipa laticama cvijeća kako bi duše lakše mogle pronaći put, a ponegdje se na grobljima organiziraju i cjelonoćne zabave uz hranu, pjesmu, ili čak kartanje.

 

 

Prvog se dana studenoga u mnogim dijelovima Meksika prisjeća na preminulu djecu, koju se naziva angelitos ili malim anđelima. Njihovi se grobovi ukrašavaju igračkama i balonima. Dan kasnije, 2. studenog slavi se Dan svih duša, posvećen odraslima koji su preminuli.

Odijevanje u kosture dio je zabave a kosturica “Catrina” je najpopularniji kostim na proslavi Dana mrtvih u Meksiku. Catrinas obično imaju make-up “šećerne lubanje” i vrlo elegantna odijela i otmjene haljine.

 

Izleti do piramida iz Meride i Tuluma.

 

Hrana

Svaku veliku proslavu prati i određena hrana. Vjeruje se da duše prelaze velik put iz svijeta duhova u carstvo živih i dolaze gladne. Tako neke obitelji na oltare stavljaju omiljeni obrok svoje mrtve voljene osobe. Tipičan na oltarima i stolovima je Pan de muerto, ili kruh mrtvih. Ovaj je slatki kruh ili pan dulce, koji često sadrži sjemenke anisa, ukrašen kostima i lubanjama od tijesta. Kosti su raspoređene u krug, kao u krug života a sitne suze od tijesta simboliziraju tugu.

 

Smještaj u Mexicu:

 Booking.com


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Helena V.
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik