Congee – riža za dobro zdravlje

Čak ga je i Buda hvalio: “Congee (kon-đii) vam daje devet stvari: život i ljepotu, dobrobit i snagu, raspršuje glad, utažuje žeđ, regulira tjelesne plinove, čisti mjehur i pomaže probavi. Onaj tko brine o svojem zdravlju smatra ga za lijek.”

Dugo kuhana riža ili kaša od riže Congee se već stoljećima preventivno koristi za promicanje dobrog zdravlja i probave, pogotovo slezene i želuca.

 

Podrijetlo Congeeja

Kada se Congee prvi put jeo? Kaže se da je Žuti car, legendarni osnivač Tradicionalne kineske medicine (TCM-a) i mnogih elemenata kineske kulture, izumio congee prije više od 4000 godina – prvo je kuhao rižu na pari, a zatim je dodatno skuhao.

Jedna od svrha congeeja je da zaštiti želudac od biljaka koje su se prepisivale za liječenje. Želudac bi se tako punio na lagan ali dovoljan način i obložio bi njegove stijenke. TCM stručnjaci se slažu da je Congee ujutro savršen doručak. Danas u Kini postoji mnogo restorana koji se specijaliziraju samo na congee.

 

Kako skuhati Congee?

Koristite rižu kratkog zrna jer će biti ljepljivija nego ona dugog zrna a vi svakako želite dobiti glatku masu poput kaše ili porridgea.

Na jednu šalicu riže dodajte 6-8 ili čak 10 šalica vode ili temeljca (povrtnog ili mesnog), malo soli, poklopite i kuhajte na vrlo niskoj vatri nekoliko sati.

Za posluživanje napunite zdjelicu za juhu ili porridge, začinite s par kapljica sezamovog ulja, žličicu-dvije sojinog umaka i malo narezanog mladog luka. Također možete pripremiti i povrće kao u ovom našem receptu, te ga poslužiti povrh svega.

Iako Kinezi preporučuju svakodnevno kuhanje congeeja, vi možete unaprijed skuhati veću količinu, pospremiti u iskuhane (sterilizirane) staklenke i čuvati i više dana u hladnjaku. Ujutro Congee možete podgrijati i staviti u termosicu, začinjen da bude sladak ili slan i pikantan, i tako imati toplu užinu ili čak ručak u uredu.

Congee se smatra odličnim kod oporavka od bilo koje bolesti. Lagan je, lak za probaviti a opet hranjiv. Kada se priprema s juhom ili temeljcem od kostiju, Congee postaje i bogat izvor kolagena koji liječi probavni trakt i stijenke crijeva koje su možda oštećene lijekovima ili raznim dijetama i stresom.


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik