Knjige: Francuska kuhinja

Za nekim knjigama posežete i nakon 10-ak godina. Neke knjige su vječni evergreen. Takva je i Francuska kuhinja, bestseller autorice Joanne Harris (u suradnji sa, bivšom glavnom kuharicom i spisateljicom, Fran Warde), također spisateljice još jednog bestsellera, „Čokolada“ po kome je snimljen i istoimeni film sa Juliette Binoche i Johnny Depom. Joanne u kuharici predstavlja najveće klasike francuske kuhinje, a kod svakog recepta prisutan je uvod ili topla priča o nastanku recepta, priča o njenim uspomenama iz djetinjstva. Mirisi i okusi koji je uvijek vraćaju u prošlost i podjećaju na zajedničke trenutke provedene sa obitelji, oko stola i za vrijeme pripreme hrane.   Tako me je Joanne  oduševila receptom za tapenadu, pastu ili namaz od crnih maslina, izjavljujući pritom kako se njome liječi nakon previše čokolade.

Knjiga je podijeljena na 8  logičnih poglavlja – salate, juhe i predjela, riba, perad, meso, povrće, deserti i čokolada. Od klasičnih francuskih toplih ili hladnih salata baziranih na francuskom siru, mahunama, maslinama, rajčicama, artičokama, nezaobilazne salate Nicoise; toplih juha poput svjetski poznate koncentrirane zapečene juhe od luka, ili fantastične juhe od pečenog češnjaka, pratete Simone;  savršene ljetne bogate pite od rajčica koja je kod mene nezaobilazna već godinama; jela na bazi ribe, školjaka, od kamenica, dagnji pa do pastrve, trilja i lososa; klasičnog pileta u vinu ili coq au vin, zanimljive kombinacije prepelica sa višnjama ili, goluba s graškom; tradicionalan složenac od krumpira ili Gratin Dauhinois kojem jednostavno nećete odoljeti.

Deserti su priča za sebe, Francuska je prijestolnica slastičarstva. Moja preporuka iz knjige  je sočna torta od badema i tamne čokolade koja uz malo domaćeg džema od marelice uvelike nadmašuje čak i slavnu Sacher. Ljepljiva karamelizirana Tarte Tatin, jer ne znam na koji način način bolje iskoristiti jabuke nego li ih ušuškati u tijesto sa brdo domaćeg maslaca, smeđeg šećera i cimeta. I za kraj, za mene vječni desert – kruške kuhane u crnom vinu sa začinima, pravi zimski desert koji će probuditi sva osjetila i zagrijati vas na jedno tmurno zimsko popodne.  Knjigu krase i prekrasne fotografije autorice Debi Treloar – detalji francuske arhitekture, detalji iz svakodnevnog života, fotografije tržnice i života na selu. Kako kaže Joanne, „ovo je poput obiteljskog albuma u kojem je svaki recept poput jedne fotografije“,   pa zaključujem kako možda nećete samo prelistati ovu knjigu, već uživati u njoj kao u nekom dobrom romanu.

Izdavač: Algoritam, Zagreb, 2003 prvo izdanje


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Nevena Buljan
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik