Kaže se da postoji samo jedna Shepherd’s Pie (pastireva pita) i to ona koja se priprema s janjetinom. No brojnim se pitama daje ovo ime, sa raznim vrstama mesa jer je u originalu ovakva vrsta pite stoljećima nosila ime cottage pie. Čak se i fish pie priprema na sličan način, s ribom na dnu i pireom od krumpira na vrhu. Svejedno nam je ova pita poslužila kao inspiracija za jelo pečeno u pećnici. Ovo je samo veganska varijanta na temu Shepherd’s Pie jer nema niti mesa a niti krumpir pirea pripremljenog s mlječnim proizvodima. Tko želi samo vegetarijansku verziju, može na ovo punjenje staviti klasični krumpir pire poput ovoga sa sirom ili ovaj s brokulom.

Grah se preporuča namočiti nekoliko sati ili čak dan ranije pa tek onda skuhati. Naravno da se može koristiti i grah iz staklenke ili konzerve, ako nemate druge mogućnosti. Umjesto graha možete koristiti i leću a svemu možete dodati i šampinjone, koji ovdje odlično pristaju, ili neko drugo povrće po svojem izboru.

Ovom kombinacijom povrća i mahunarki dobivate savršen obrok kao zamjenu za meso: obrok pun proteina, minerala i vitamina.