Vodnjan – mali veliki istarski gradić

Mali vodič kroz labirint slikovitih uličica istarskog grada Vodnjana, pomoći će vam da pronađete najbolje kadrove, ali i da pronađete put do autentičnih gastronomskih užitaka.

Bilo da se radi o tišini vodnjanskih crkvi, šarenilu četrdesetak uličnih murala, tragovima nekad moćnog kaštela, skrovitosti najuže i najkraće ulice u Istri ili pak okusu Bumbarske torte (koja nema veze s bumbarima!) koja se priprema s velikim strpljenjem – u fotogeničnom Vodnjanu ćete zasigurno pronaći svoje posebne kutke i doživjeti nezaboravne trenutke.

U povijest Vodnjana upisano je čak 4000 godina od njegova nastanka u čijem su temelju mudrost i sloga. Naime, kako bi se obranilo od ratova i pljački 7 naselja odlučilo je osnovati grad u kojem će se osjećati sigurno i zaštićeno.

 

 

BUMBARI – NEOBIČNO IME KOJIM SE VODNJANCI PONOSE

Nazovete li Vodnjanca Bumbarom, pogotovo onog koji govori istroromanskim istriotskim jezikom, on se neće ni začuditi ni nasmijati niti uvrijediti, nego s ponosom osmjehnuti! Budete li poželjeli da vam ispriča porijeklo tog neobičnog imena, morat ćete odvojiti malo više vremena jer o Bumbarima postoji nekoliko zanimljivih legendi. U dvije glavnu ulogu ima car Franjo Josip koji je bio razočaran suzdržanošću Vodnjanaca pa je svoj dojam sažeo riječima „Ma che gente burbera!“ (Kakvi neljubazni ljudi!) koje je gradonačelnik Vodnjana čuo malo drugačije: „Ma che gente bumbara!“ (Ljudi koji vole piti!) pa se odonda Vodnjanci nazivaju Bumbarima. Druga verzija pak kaže da im je to dao ime isti car, ali zbog glasnog muziciranja vodnjanske gradske glazbe koja je u nježnim carevim ušima zvučala kao bum…bum…Bumbari! Zadnja anegdota vezana je uz njemačke i mađarske vojnike kojima se vodnjansko vino toliko svidjelo da su povikali: Buona bumba (Dobro piće!).

 

 

KAŠTEL OŽIVLJEN VIRTUALNOM STVARNOŠĆU

Kad stupite na glavni vodnjanski trg, obratite pozornost na bijele kamene ploče jer će vam one šapnuti važnu tajnu. Na mjestu gdje stojite davne 1300. godine, u vrijeme vladavine Venecije, uzdignuo se moćni srednjovjekovni kaštel, a sve što je od njega ostalo su bijele ploče koje označavaju njegov ​​​​​​tlocrt. S dvije kule te okružen rovom s pomičnim mostom bio bi danas impozantna filmska kulisa, no pripadnici vladajuće obitelji Dalla Zonca odlučili su 1808. godine da ga treba srušiti kako bi Vodnjanci dobili prostor za okupljanja i druženja. No, vi se ipak možete slikati u kaštelu! Zahvaljujući modernoj tehnologiji oživljen je aplikacijom AR koja omogućuje šetnju oko kaštela i unutar njega, ali i fotografiranje.

SREDNJOVJEKOVNI LABIRINT I NAJUŽA ULICA U ISTRI

Tijekom putovanja mnoge fotografije nastanu u slikovitim ulicama, a njih Vodnjan ima napretek jer je sam grad čaroban labirint uskih krivudavih ulica, zbijenih kuća, skrovitih dvorišta i svođenih prolaza. Među njima, jedna se ulica izdvaja ne samo u Vodnjanu nego i cijeloj Istri i to zato što s ponosom nosi titulu najuže i najkraće istarske ulice. Nosi i zanimljivo ime Stari grad, a nalazi se svega nekoliko koraka od središnjeg trga. Osim danju, ova ulica je foto atrakcija i noću. Njezin izgled će vas podsjetiti na to da je maslinovo ulje jedno od simbola Vodnjana. Naime, tlo najuže ulice u Istri noću osvijetljavaju reflektori stvarajući prepoznatljive zelene krugove koji podsjećaju na plod masline.

 

 

GRAD ULIČNE UMJETNOSTI – VIŠE OD 40 OSLIKANIH PROČELJA

Brojni street art umjetnici ostavili su svoj potpis u Vodnjanu, točnije više od četrdest njihovih živopisnih “autograma” velikih dimenzija krasi brojna vodnjanska pročelja. Ova fantastična izložba na otvorenom zove vas na otkrivanje i fotografiranje. Zanimljivi murali nastali za vrijeme trajanja Boombarstick festivala i Street Art festivala savršeno su se uklopili u srednjovjekovnu arhitekturu Vodnjana.

Uz pomoć karte s označenim lokacijama krenite u uzbudljivu avanturu u kojoj će vam svaki mural ispričati svoju priču, često skrivenu u uličicama i trgovima. Fotografirajte omiljene murale i upotrijebite hashtag #visitvodnjan kako biste dobili priliku da budete predstavljeni na Visit Vodnjan IG feedu. Osim razgledavanja street arta, možete posjetiti i neke od lokalnih galerija poput „Apoteke“ – umjetničkog prostora u kojem vlada suvremena umjetnost ili pak tijekom ljeta galeriju „El Magazein“ u kojoj se održavaju brojne manifestacije.

ROMANTIČNE CRKVE I CRKVICE – SAKRALNO BLAGO VODNJANA

U Vodnjanu je pohranjeno pravo sakralno blago, ali ne na jednom mjestu. Osim murala koji su raštrkani po cijelome gradu, možete krenuti i u potragu za velikim brojem crkvi i crkvica koje nose imena različitih svetaca i skrivaju bajke, legende, relikvije i drevno kamenje. U prošlosti se Vodnjan dijelio na „kontrade“ svojevrsna naselja, a svaka je kontrada imala svoju crkvu. Svako naselje imalo je i svoje ivanjske vatre koje su ponekad bile više i od 1,5 metra! Oni najhrabriji preskakali su preko vatri kako bi se zaštitili od štriga (osoba natprirodne moći) te poželjeli dobru žetvu, a mlađi su iskazanom hrabrošću osvajali ženska srca. Sakralna baština Vodnjana krije još mnoštvo priča i lijepih, romantičnih kulisa koje će vas, na trenutak dok pozirate uz njih, pretvoriti u junake prošlih vremena.

 

 

DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE – TRADICIJA VRIJEDNA SVJETSKIH ZLATA

Krenete li tragom zlatnih kapljica djevičanskog maslinovog ulja, saznat ćete zašto su vodnjanski proizvođači maslinovog ulja uvršteni među najbolje na svijetu. Blagonaklonost i ljepotu svog podneblja s puno ljubavi i posvećenosti već generacijama pretaču u mediteransko tekuće zlato koje nam donosi zdravlje, ali i vrhunske gastronomske užitke jer se može koristiti u svakoj prilici i začiniti svaki obrok. Vodnjan je nadaleko poznat kao središte vrhunskih EDMU-a u Istri. EDMU je akronim za ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se smatra najčišćim oblikom maslinovog ulja, a kvaliteta onih koji potječu iz Vodnjana je uistinu vrhunska što potvrđuje oznaka kvalitete. Šetnja kroz maslinike obasjane suncem, upoznavanje načina proizvodnje, ali i otkrivanje posebnosti svakog vodnjanskog proizvođača te uživanje u degustacijama koje spajaju raskoš okusa i dragocjenost trenutka, dovoljni su razlozi da krenete u još jednu tematsku šetnju Vodnjanštinom.

GASTRONOMSKA PREPORUKA: VINO KOJE MIRIŠE NA RUŽE I BUMBARSKA TORTA

Šetnja kroz Vodnjan nezaobilazna je bez čaše posebnog vodnjanskog vina koje karakterizira miris ruže i za koje neki zapisi tvrde da se proizvodilo samo u Vodnjanu. Upravo tom slatkom mirisu “Vin de Rosa” duguje svoje ime iako se pravi od sušenog grožđa, a ne od ruža. Ima i onih koji smatraju da se ovo vino nekada davno proizvodilo od muškata ruže pa slobodno odaberite koje vam objašnjenje bolje zvuči.

Ovo tradicionalno vino većinom se radi od malvazije ili miješano s drugim sortama. Stvaranje vina dugotrajan je proces i ono dozrijeva najmanje dvije godine. Nekad je skoro svaka vodnjanska obitelj koja je imala svoje vinograde proizvodila Vin de Rosa, a pilo se samo uz velika, blagdanska slavlja i svečane prigode jer se svaka boca ljubomorno čuvala. Danas ga, pak, proizvodi nekolicina Vodnjanaca kako bi sačuvali i nastavili tradiciju, a vodnjanska poljoprivredna udruga Agroturist 2005. inicirala je program revitalizacije, zaštite proizvodnje i imena „Vin de Rosa“ koji financira Grad Vodnjan.

Uz čašu “Vin de Rosa” morate kušati i tradicionalnu Bumbarsku tortu od badema koja predstavlja slatki zaštitni znak Vodnjana. Iako je čine samo tri sastojka; jaja, šećer i fino mljeveni bademi, zahtijeva puno strpljenja za pripremu koje nagrađuje svojim izgledom i okusom. Naime, sastojci se nekad miješali i po sat vremena, a tajna uspjeha leži i u jajima sobne temperature te stavljanju torte u hladnu pećnicu prije zagrijavanja. Vodnjanci su je pripremali kao neizostavni dio božićnih, uskrsnih i svadbenih svečanosti, a danas ju je moguće kušati u restoranima, u modernijoj izvedbi.

 

Smještaj u okolici Vodnjana:

 Booking.com

Info: Explore Croatiawww.vodnjandignano.com


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik