Šparoge i 6 recepata za jela sa šparogama

Puno je različitih vrsta šparoga i okusi su im različiti. Mnogi domaći šparogoljupci navode kako uglavnom jedu divlje zelene šparoge odnosno uglavnom one koje su sami ubrali. Sezona je divljih šparoga u razdoblju od ožujka do lipnja, a kultivirane se na policama većih trgovačkih centara mogu naći tijekom cijele godine s tim da berba u našim krajevima kreće od travnja i traje negdje do srpnja. U našim se krajevima jedu i kuke i bljušt odnosno lažne šparoge.

Kako naša zemlja obiluje obradivom zemljom, pomalo čudi što nema većeg uzgoja šparoga koje su sve cjenjenija namirnica zbog svojeg posebnog okusa i korisnih sastojaka. Cijena im također nije niska i prema informacijama koje imamo, u Hrvatskoj postoji samo jedan jedini uzgajivač ove divne i vrlo zdrave biljke. To je Vinkovčanin Marko Hervoević koji se uzgojem bavi 1998. godine. Link i zgodan tekst: ovdje .
Definitivno primjer za ugledati se jer kad bi bilo još ovako „dalekovidnih“ ljudi, šparoga bi, kao i npr. jagoda ili mandarine, mogla postati čak i važan dio izvoznog programa Hrvatske.

Za usporedbu:
U Njemačkoj se godišnje proizvede čak 57,000 tona šparoga, što pokriva tek 61% potreba. U Hrvatskoj se godišnje ubere tek 8-10 tona! Vodeći svjetski proizvođači šparoga su Kina (5,906,000 tona) i Peru (206,030 tona) koji je ujedno i najveći svjetski izvoznik ove namirnice.

Zelene šparoge su najzastupljenije vrtne šparoge i njihov je okus intenzivniji od bijelih. Bijele šparoge uzgajaju se prekrivene pijeskom kako bi se spriječila fotosinteza i stvaranje klorofila koji bi im dao zelenu boju. Prekrivaju se i crnom folijom koja služi za zagrijavanje tla kako bi šparoge što prije nikle. Divlje šparoge rastu u prirodi u primorju, tanki izdanci u sklopu bodljikavog grmlja vrlo su intenzivnog okusa i pomalo gorki. Najukusniji su početkom sezone.

 

  1. Recept: Fritaja ili omlet, najjednostavnije

 

 

Zdravlje

Šparoge su niskokalorične, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju. Istraživanja koja su se bavila nutritivnim vrijednostima šparoga pokazala su da su siromašne kalorijama, ali i da su sjajan izvor folata i kalija te antioksidansa. To je čini idealnom namirnicom za zdravlje srca, a budući da je bogata kalijem čuva i zdravlje kostiju, jer smanjuje gubitak kalcija iz kostiju. Šparoge su odličan izvor vitamina B6, magnezija i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folične kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Aminokiselina asparagin dobila je ime po šparogama, jer je biljka šparoge bogata tim sastojkom

2. Recept: Šparoge u savijači sa sirom, za prste polizati!

 

 

Divlje su šparoge pomalo gorke, a za tu su gorčinu ‘zaslužni’ njihovi sastojci asparagin, vanilin i spargaurin. No oni također ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuči, a imaju i diuretičko djelovanje pa potiču čišćenje organizma.

Vjeruje se da blagotvorno djeluju protiv zatvora, jer su bogate vlaknima, upotrebljavaju se kao oblog protiv ekcema, a preporučuje se dijabetičarima i rekonvalescentima. Djeluju i kao diuretik i pomažu pri otežanom mokrenju, kao i kod ublažavanja menstrualnih tegoba. Neutraliziraju amonijak koji nas čini umornima i štiti male krvne žilice od pucanja. Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni pritisak i ojačava oslabljene kapilare.

 

3. Recept: Šparoge u proljetnoj salati s krumpirom, jajima i rotkvicama

 

 

Šparoge se od davnina smatraju afrodizijakom ne samo zbog svog falusnog oblika, već i zbog visokog udjela vitamina E, za koji se često zna reći da je vitamin plodnosti budući da stimulira proizvodnju seksualnih hormona. Osobito se preporučuju trudnicama zbog folne kiseline kojom obiluju. Folna kiselina pomaže tijelu da se zaštiti od raka pluća, debelog crijeva i uterusa. U šparogama se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak.

 

4. Recept: Šparoge u salati, s malom notom Azije

 

 

Šparoge se u prehrani koriste od davnih vremena, a cijenjene su zbog svog delikatnog okusa. Kultivirali su je stari Egipćani (kojima je to bila „hrana bogova“), Grci i Rimljani koji su ih u sezoni jeli svježu, a sušili je da bi je mogli koristiti i preko zime. U staroj je Kini a potom i Perziji još 400 g. pr.n.e korištena u ljekovite svrhe. U srednjem vijeku izgubila je na popularnosti, ali se ponovno u 17. stoljeću vratila na jelovnike.

 

5. Recept: Juha od šparoga, klasik kojem se može a i ne mora, dodati amarant ili proso za zgušnjavanje.

 

 

Šparoge se pripremaju na razne načine širom svijeta. U azijskoj kuhinji najčešće se prže i jedu u kombinaciji s mesom. U francuskoj kuhinji najčešće se kuhaju u vodi ili na pari i poslužuju s umakom hollandaise, maslinovim uljem, rastopljenim maslacem ili parmezanom. Jedu se pečene na žaru, a koriste se i u juhama i umacima. U našim su krajevima česte fritaje i omleti te rižoti pripravljeni s divljim šparogama.

 

6. Recept: Šparoge uz holandski umak, klasik koji nikada ne izlazi iz mode!

 

 

Prije kuhanja drvenasti, tvrdi dio izdanka šparoge treba baciti. Divlje šparoge treba lomiti do dijela na kojem postaju tvrđe i gdje prestaju ‘pucati’. Kod pitomih treba odrezati drvenasti donji dio koji nije jestiv, a sve osim vrška oguliti nožićem.
Svježe ubrana šparoga ima još vlažne krajeve iz kojih na pritisak nokta izlaze kapljice vode. Potrebno ju je pripremiti što ranije, u roku od 2-3 dana a najviše 7-8. Dobro se čuva u hladnjaku, zamotana u vlažnu krpu ili uspravno postavljena u posudu s oko 2 cm svježe vode. Zamrzavanje je moguće samo za oguljene šparoge ili oguljene i potom skuhane što ipak utječe na kvalitetu i okus.

 

Još recepata pronađite ovdje:

 

i ovdje:

 

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Najnoviji recepti
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik