Čuveni kolač s Korčule – Lumblija

Na prekrasnom otoku Korčuli, blagdan Svih svetih se svetkuje posebnom unikatnom poslasticom koja stoljećima šapće priču o burnoj povijesti otoka i jednoj ljubavi.

Pa evo kratkog zapisa o tom neobičnom jelu. Toj vremešnoj dami čiji recept odolijeva stoljećima; nema naime studenta, đaka, ili korčulanskog iseljenika, a da mu lumblija nekako nije doletjela, doplovila ili se dovezla, pomno upakirana u foliju noseći u sebi neodoljivog mirisa kojeg otočani mogu nepogrešivo detektirati, a koji u sebi sadrži neobjašnjivu esenciju istovremene tuge i ljepote otoka. Jer kad je Korčula u pitanju, te dvije emocije su neraskidivo isprepletene.

Ne zaboravi me – priča o jedinstvenom kolaču s otoka Korčule

N’oublie pas – Blaćani ne zaboravljaju ovaj gastronomski slatki unikat koji je prema predaji nastao davne 1811 godine u Blatu na Korčuli. Već više od 200 godina, ovaj tradicionalni kolač se spravlja po izvorno sačuvanoj recepturi za blagdan Svih svetih.

Lumblija je kolač koji se pripravlja od posebnih sastojaka a koji se polako počinju prikupljati preko ljeta. Jedinstvena aroma ovog kolača sastoji se od oraha, limuna, suhica (grožđica), badema i oraha, a peče se u čast sjećanja na najmilije. Po sastavu i strukturi spada u trajni kolač, te se može bez problema konzumirati i do nekoliko dana od priprave.

Priča o nastanku lumblije stara je više od 200 godina. Brojna Napoleonova osvajanja nisu zaobišla ni Dalmaciju, te je po ukidanju Dubrovačke republike, francuska vojska zauzela otok Korčulu koja je potom pripojena kotaru Dubrovnik. Francuzi se nisu dugo zadržali na otoku, svega 9 godina, te je tako 1811 otok prešao pod vlast engleske krune.

Prema legendi otoka Korčule, lumblija je rezultat tužnog ljubavnog rastanka. Kako su francuzi naselili otok Korčulu, tako se u mjestu Blato rodila ljubav između mlade mještanke i francuskog vojnika pekara. Kada su Francuzi morali bježati pred Englezima, zaljubljeni vojnik na rastanku poklonio je svojoj voljenoj otočanki kolač uz poruku: n oublie pas (ne zaboravi). Slatki kolač tako je postao nadomjestak gorkom rastanku u spomen na veliku ljubav otočanke iz Blata i mladog francuskog vojnika. Ražalovana djevojka je zaključila da je naziv prekompliciran, pa se nekako uvriježila lumblija, kao inačica njegove lijepe i tužne poruke.
Priča dostojna filmskog scenarija, franšize ili u najboljem slučaju izvrsne promotivne razglednice otoka.

Osim što se rado degustira kao poslastica za trpezom, ovaj kolač kao simbol ljubavi i svojevrsni čuvar sjećanja je otplovio, preletio i preputovao gotovo cijeli svijet – blatske i veloluške obitelji ga šalju svojoj rodbini u Australiju, Ameriku, i svugde gdje žive raseljeni blaćani i velolučani. Čuvar uspomena i sjećanja na obitelj i najdraže tako se nametnuo kao nezaboravan dio identiteta otoka.

Ako se odučite na posjetu prelijepoj Korčuli, svakako ga isprobajte! A u međuvremenu ga pokušajte pripremiti i sami prema originalnom receptu iz Blata.

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Anita Žuvela
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik