Jerusalem, Ottolenghi

Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi su autori ovog novog bestselera. Njihov lanac restorana u Londonu poznat je po svojim maštovitim okusima, odličnom dizajnu i fantastičnim jelima.

Glavni akter Yotamove i Samijeve hrane njihov je rodni grad Jeruzalem. Obojica su tamo rođeni iste godine, Sami na arapskoj istočnoj strani a Yotam na židovskoj zapadnoj. Nakon 30-ak godina sreću se u Londonu i otkrivaju da nemaju samo zajednički jezik i povijest nego i ljubav prema odličnoj hrani.

Ako vam samo ime Ottolenghi nije dovoljno i pitate se zašto je ovo obavezna literatura, evo nekoliko odgovora…

Prvo, zamislite hranu u gradu u kojem žive ruski pravoslavni svećenici, grčki pravoslavni redovnici, hasidski Židovi iz Poljske, neortodoksni hasidski Židovi iz Tunisa, Libije, Francuske i Britanije, sefardski Židovi starosjedioci, Palestinci, sekularni Aškenazi iz Rumunjske, Njemačke i Litve, te novopridošli Židovi iz Maroka, Iraka, Irana i Turske, Arapi kršćani i Armenci pravoslavci, Židovi iz Jemena i Etiopije kao i Kopti iz Etiopije. Nadalje su tu i Židovi iz Argentine i južne Indije, ruske časne sestre te Židovi iz Uzbekistana.

Dakle, možete si samo zamisliti raznolikost. Raznolikost ukusa, utjecaja, tradicija i na kraju namirnica!

Yottam i Sami su odrasli u Jeruzalemu. Oni su živjeli priču Jeruzalema!

Obojica su jeli ista ili slična jela, rađena na različite načine i svaki sa nekom svojom posebnošću. Sami priznaju da je zbirka recepata istovremeno i tradicionalna, ali i moderna, odnosno s utjecajem obojice kuhara.

Uz genijalne recepte, u knjizi možete naći zanimljive priče o sastojcima (Za’atar, patliđan) ili o jelima koja su bliskoistočne legende i naravno dio vječnog sukoba. Čiji je hummus?! Arapski ili židovski?

Recepti su relativno jednostavni i prate ih izvrsne fotografije koje će vam dočarati Jeruzalem. Sve boje, lica, pa čak i okuse i mirise…

Ovo je kuharica koju svakako morate imati!


Vaše ime (obavezno)

Vaš email (obavezno)

Predmet

Spam zaštita

ID slike

Vaša poruka

[wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Masa Taylor
Najnoviji recepti
Najnoviji članci
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Newsletter

Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem