Pripremite rižoto sa šparogama iz uzgoja, prema ovom originalnom talijanskom receptu. Možete koristiti i bijele i zelene koje su aromatičnije. Šparoge ne treba prekuhati. Drvenasti se dio odlomi rukom (oko 2 cm). Zelene se šparoge ne gule a kod bijelih se guli sve osim dijela oko vrhova.

Savjet za poboljšanje okusa (a bez korištenja umjetnih dodataka!): NIŠTA ne baciti nego zajedno sa šparogama skuhati i drvenasti dio kao i koru koju smo ogulili. Koristiti prirodni temeljac od povrća ili mesa, tko želi. Drvenaste dijelove, ali ne i kore, možete dodati da se s rižom kuhaju. Pred kraj ih samo izvadite van. Još je praktičnije sve posebno skuhati pa tu vodu koristiti za podlijevanje.

Šparoge možete kuhati i na pari u posebnom visokom loncu za šparoge. On ima nešto poput cjedila u koje se stave šparoge a ispod njih ulije oko 1-2 cm vode. Tako skuhane imaju najbolji okus. Ali ako želimo koristiti tu vodu od šparoga za polijevanje i za juhu, onda umjesto 2 cm stavimo malo više vode.

Tko želi, može ovo jelo obogatiti i graškom, kao na slici, račićima (škampima) ili komadićima piletine koje ste lagano popržili na ulju i u jelo staviti nekoliko minuta prije kraja kuhanja. Odlično uz šparoge ide i pršut i njega se može dodati preprženog na samom kraju, svakome u tanjur.