Ako je neko jelo tradicionalno, autohtono i karakteristično za Gorski kotar, onda je to Goranski nadjev. U vrijeme Uskrsa, svako selo, svaka kuća, svaka domaćica ili domaćin priprema nadjev ili neku varijantu istoga.

Goranski nadjev je specijalitet koji je u prošlosti bio jelo seljaka i kosaca. Domaćice su na taj način mogle nahraniti radnike i svoju obitelj uz malo mesa, jaja, suhog kruha i luka. Ono što je tada bilo možda hrana za siromašne, danas je pravi gastro biser i svakako ga isprobajte.

U Gorskom kotaru se nadjev radi u jako puno varijanti i isto tako se drugačije naziva, ovisno u kojem mjestu se pravi. Crnoluški želudac, želodac, budla, nadelo, nadev, hrge…sve su to varijante goranskog nadjeva. Osnova svakog nadjeva su šunka, špek, svježa jaja, suhi kruh i mladi luk.

 

 

Tradicionalno se nadjevao puni dimljeni svinjski želudac no sada već postoje modernije varijante gdje se koriste crijeva za salame. Može se kuhati i u platnenoj krpi ili nekom kalupu, a može se i peći u pećnici. Poslužuje se ohlađen i narezan uz kuhanu šunku, kuhana jaja, mladi luk i hren.

Ako se želite okušati u pripremi ovog autohtonog goranskog jela, Gorski kotao vam donosi recept iz Vrbovskog iz stare bilježnice. Količinu sastojaka prilagodite po želji i potrebi, ovisno za koliko ljudi pripremate. U receptu su omjeri, a količina se prilagođava ovisno o količini nadjeva koja se želi pripremiti. U većim se obiteljima radi i s 50 do 60 pa i do 100 jaja.

Nadjev možete peći u pećnici tako da stavite smjesu u podmazan kalup i taj kalup u veći kalup ispunjen vodom. Pecite na nekih 200 stupnjeva oko sat vremena.