Kimchi (kimči) je pikantno začinjen fermentirani kupus

U Koreji vjerojatno nema domaćice koja ne pripravlja Kimchi, tradicionalno i čuveno jelo koje prati dobar glas širom svijeta.

Kimchi se tradicionalno priprema od kineskog kupusa/zelja kojem se dodaje umak od sojinog umaka, raznovrsnog povrća i začina koji pak s vremenom pokreću proces fermentacije, omekšavaju kupus i drugo povrće a cijelom jelu daju poseban okus i miris. Kad već govorimo o okusima, dodajmo i to da je Kimchi, u izvornom obliku, prilično ljut zbog dodanih pahuljica čilija.

Kimchi je niskokaloričan (50-ak kalorija na oko 200g), pun vlakana, vitamina A, B1, B2, C, aminokiselina, probiotika, kalcija, željeza, nabrojimo li samo neke od važnih nutrijenata. Ne zaboravimo ni antioksidanse koji usporavaju starenje!

Kimchi držite u hladnjaku, dobro poklopljen, do mjesec dana. Možete ga jesti svježeg ili pričekat koji dan da počne fermentirati. Svaki put kad otvorite posudu, lagano pritisnite Kimchi žlicom. S vremenom i fermentacijom okus i miris Kimchija postaju intenzivniji a kupus mekši.

Kimchi se može upotrijebiti u pripremi mnogih jela ali najbolje prija u zdjelici vruće, upravo skuhane riže!

Umjesto kineskog možete koristiti obični, domaći kupus. Pošto domaći kupus ima tvrđe, deblje listove od kineskog, preporučamo ga dobro usitniti, kao za krpice sa zeljem. Okus običnog kupusa u Kimchiju je odličan ali za najbolji rezultat ipak odaberite kineski.

 

Recept je objavljen i na engleskom jeziku na Marijinom blogu Nuts and Walnuts.