Meksički krastavac ili Chu Chu

Chu Chu ili Chayote (eng), Cajot je poznat pod nazivima meksički krastavac, indijska tikvica, šajot… To je biljka iz porodice cucurbitaceae (tikvica). Podrijetlom je s američkog kontinenta, a u Hrvatskoj se pojavio prije nekoliko desetljeća.

U prirodnom okolišu, dakle Srednjoj Americi čajot, koji raste kao puzavica može narasti i do 20 metara, ali za naše krajeve je realnije očekivati tri do pet metara, što opet znači da mu treba osigurati potporu. Najbolje mu odgovaraju horizontalni potpornji na oko dva metra visine, ali podnijet će i vertikalu. Dakle, čajot je idealan za pergolu – otvorenu sjenicu jer brzo izraste i radi lijepi hlad.

Plod čajota, koji spada u niskokalorično povrće, upotrebljava se kao tikvica.. Jestiv je i gomolj, no njegova priprema nije popularna. No, moguće ga je jesti poput krumpira i ostalog korjenastog povrća. Listovi čajota mogu se pripremiti poput špinata ili koristi za čaj.

Što se tiče nutritivne vrijednosti u 100 grama čajota ima svega 25 kalorija, 2,2 grama dijetalnih vlakana, 5,1 gram ugljikohidrata, 1,1 gram proteina, 0,4 grama masti, 0,3 miligrama vitamina C, 0,3 miligrama natrija, 165 miligrama kalija, 22,4 miligrama kalcija.

Čajot se može jesti sirov i kuhan. Kuha se na laganoj vatri da zadrži svježi okus. No, isto tako može se i pržiti i peći. Sirovi čajot dodaje se salatama i salsama, a česte se marinira s limunom ili sokom od limete. Zbog svoje mekoće plod se koristi za dječju hranu, sokove, umake i tjestenine.

U svijetu čajot se najviše koristi iz krajeva odakle i potječe, dakle Srednje Amerike. Tamo je dio njihove tradicionalne prehrane. U Tajvanu uz plodove naveliko se konzumira lišće čajota, koje je omiljeno povrće u toj regiji. Raste u planinama sjevernog Tajlanda, gdje se bere mlado zelenilo kojim se oplemenjuju tamošnje juhe.

U Brazilu i drugim zemljama Južne Amerike čajot se koristi u salatama, juhama ili sufleu. Mladi plodovi se jedu sirovi poput voća.

 

Recept za Punjeni Meksički krastavac:

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Martina Feuer de Castro
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik