Panforte

Iako je Panforte navodno porijeklom iz Siene, priprema ga se u mnogim regijama Italije a sastojci naravno variraju. Kaže se da bi u Sieni sastojaka moralo biti 17 jer je toliki i broj Contrada odnosno gradskih kvartova koji su zastupljeni u srednjevjekovno igri Palio.
Panforte se obično priprema od badema, kandiranog voća, meda, šećera i brašna te začina poput korijandera, muškatnog oraščića, cimeta i klinčića. Kad se ohladi posipa se šećerom u prahu. Panforte nero ili Panforte al cioccolato odnosno crni panforte se posipa kakao prahom ili prelijeva čokoladnom glazurom.
Ime Panforte potječe kao i recept iz srednjevjekovne seljačke kuhinje. Tijesto je u početku bilo jednostavno i pravljeno samo od brašna, vode i meda. Kasnije su samostani razvijali recept te ovoj masi dodavali orašasto voće, suho voće (grozđe i smokve). Nakon što su i egzotični začini stigli do ovih krajeva, panforte je postao ono što je otprilike i danas. U srednjem je vijeku Panforte bio hranjivo jelo koje se koristilo kao zimnica jer se postupkom izrade učinio namirnicom koju je moguće čuvati i više mjeseci.
Rezanje lješnjaka i badema se može izbjeći ali panforte ce biti puno ljepši i ugodniji za jelo ako ipak sve malo grublje narežete. Ovo je savršen kolač koji se može pripremiti i preko mjesec dana unaprijed i tako izbjeći predblagdanski stres pečenja raznih kolačića. Ovo je također lijep jestivi poklon.

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Okusi
  Najnoviji recepti
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik