Slastičarka Nevena Buljan i Ebba’s Cuisine

Ebba’s cuisine 

 

Nevena Buljan, 30-godišnja Riječanka, prije gotovo godinu dana otvorila je malu, simpatičnu slastičarnicu u centru svog rodnog grada, čime je razveselila sve svoje prijatelje, poznanike, rodbinu, ali i sugrađane.

Slastičarnica „Ebba’s Cuisine“ svojevrsna je kruna dugogodišnje ljubavi koju Nevena razvija prema izradi slastica a posebice čokoladnih pralina, u okrilju svog doma i na svom istoimenom blogu.

Ljetos sam posjetila Nevenu u njezinom drugom domu – slastičarnici – i oduševila se njezinom dobrom energijom, originalnim idejama, i ponajviše, kolačima. Nevena je duša tog malog prostora, i njezin osmijeh s kojim vas dočekuje iza vitrine pune predivnih kolača, pita i torti, odaje dojam kao da je oduvijek tamo i da je za to stvorena – da vas razveseli s nekim finim, slatkim zalogajem.

Uz prhku pitu sa skutom i kruškama ispitala sam Nevenu par pitanja, i nakon ugodnog razgovora veselo se vratila kući. Zaključila sam – ovo je za Nevenu tek početak jedne dobre priče, koja će s vremenom samo postati bolja i slađa.

 

(kliknuti na fotografije kako bi se otvorile u punoj veličini)

 

Tko je Ebba i otkud Ebba’s cuisine?

Ebba sam ja, Ebba je također vrlo učestalo švedsko ime, znači “jaka”, i ime koje mi se svidjelo dok sam jednom davno istraživala o švedskoj kulturi i proučavala švedsku kuhinju, tradiciju i recepte. Cuisine je sofisticirana francuska riječ koju sam upotrijebila umjesto engleske riječi kitchen, pa bi prijevod bio Ebbina kuhinja ili Ebba’s kitchen.

Svoje formalno obrazovanje stekla si u jednom sasvim drugom području, studiravši jezike u Trstu. Kako si se odlučila na ovako veliku promjenu? Što je bilo presudno da napraviš zaokret i umjesto traženja posla u struci odeš putevima slastičarstva?

Presudne su bile moja ljubav i strast prema istraživanju, kuhanju, fotografiranju hrane i želje da svom gradu pružim kutak u koji bih i sama zalazila često.

Tko je tvoj najveći uzor i inspiracija u pripremi slastica?

Pratim puno francuskih chefova, profesionalnih slastičara koji rade vrhunske deserte u Francuskoj i svakodnevno učim od njih. Ipak, trenutno mi je najveća inspiracija Mimi Thorisson, food blogerica koja je preselila u Francusku, točnije Medoc, gdje živi u starom dvorcu sa svojom obitelji i trenutno živi svoj san. Izdala je 2 kuharice, snimila kulinarsku emisiju itd. Njeni recepti me često inspiriraju, sofisticirani su i predstavljaju ono najviše od francuske kuhinje. 

Kad bi mogla izdvojiti, koja je tvoja najdraža svjetska kuhinja ?

Spoj francuske, talijanske i općenito mediteranske kuhinje mi je idealan. No kada bih morala odabrati najdražu kuhinju, to je definitivno francuska kuhinja.

Koje (tvoje) slastice Riječani najviše vole?

Riječani sve kupuju kod nas, posebno slani quiche za marendu, praline za poklon, te sve kolače koje pripremimo, ovisno naravno o osobnom ukusu. Netko više voli voćne, netko čokoladne kolače. Odlično prolaze voćni tartovi poput pite od limuna ili Tarte Tatin. Također obožavaju Chloe tortu, našu autorsku tortu od moussea od lješnjaka i čokolade sa marelicom.

Kakve slastice ti najviše voliš jesti? A pripremati?

Ja sam čokoladni tip, i kada biram kolač, mora biti čokoladni. Također najviše volim pripremati čokoladne kolače i praline te ih kombinirati sa dobrim crnim vinom.

Crna čokolada, crno vino, zvuči tako opasno dobro. A kakav je tvoj stav prema zdravijim slasticama? Mogu li one biti jednako ukusne kao konvencionalne slastice koje smo navikli gledati u slastičarnicama?

Volim zdrave slastice. Svakako mogu biti jednako ukusne ako se napravi dobar recept. Dovoljno je ponekad izbaciti šećer i brašno iz kolača i možete napraviti također vrhunski kolač jednako ukusan kao i konvencionalni kolač. Iako ne znam što je konvencionalno, slastičarstvo se toliko razvija da ono što je bilo konvencionalno prije, sigurno nije više danas.

Kako izgleda dan jedne mlade poduzetnice u njezinoj slastičarni?

Dan jedne poduzetnice izgleda svakako, ovisno o količini posla. Radim sve, od pripreme kolača, do komuniciranja sa gostima, smišljanja novih kolača, brige oko narudžbi, marketinga itd. Jako puno je tu posla, biti poduzetnik i voditi svoj biznis zahtijeva puno odricanja na koje često mnogi nisu spremni.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Nemam još nekih većih konkretnih planova, ne ciljam na masovnost, ali širenje na inozemstvo svakako, pogotovo sa pralinama. Ali težim ka tome da budemo svakim danom sve bolji!

 

pripremila: Iva Savić; fotografije Iva Savić i Zoran Žmirić (na svakoj fotografiji označen autor)

 

Nevena je i blogerica te suradnica našeg portala. Evo nekoliko njenih recepata.

 

Čokoladna pita:

 

 

Quiche (kiš) s bundevom:

 

 

Soparnik:

 

 

Praline s bundevom:

 

 

 

 

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Iva Savic
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik