Titova kuharica

Sjećate li se druga Tita? Fotografija sa Sophiom Loren, Elizabeth Taylor, Hruščovom, Pokret nesvrstanih, Jugoslavija?

Titova kuharica jedna je od najintrigantnijih kuharica napisanih na ovim prostorima. Kuharica koja nije samo kuharica već je i uzbudljivo povijesno štivo, knjiga koja nas vodi iza kulisa velikih i ključnih povijesnih događaja a kojima je glavni akter bio Josip Broz Tito, jedna od najfascinantnijih povijesnih osoba s ovih prostora i jedan od najvećih svjetskih državnika dvadesetog stoljeća. Počinjući od prve službene državničke večere kod Staljina 1944. godine, a završavajući s ručkom na aerodromu u Irskoj nakon povratka s konferencije nesvrstanih u Havani 1979. godine, ova kuharica obuhvaća mnoge važne i ključne susrete Josipa Broza Tita kako s najvažnijim političarima svoga doba poput Kennedyja, Hruščova, Brežnjeva, Churchilla, tako i s glumcima, glumicama, književnicima, pripadnicima domaćeg i svjetskog jet-seta poput Gine Lollobrigide, Elizabeth Taylor ili Sophie Loren.

Titova Kuharica je sjajni vremeplov kroz Kako je bilo živjeti s Titom i daje nam odličan pregled jednog vremena, ali i fantastičan uvid u život političara i zvijezda prošloga stoljeća. Nema te slavne ličnosti koja nije ručala, večerala, pa čak i doručkovala s Titom! I neke od tih priča možete naći u knjizi, praćene arhivskim fotografijama.

Anja Drulović priredila je Titovu kuharicu a recepte Titovih jela je prikupio njegov osobni kušač hrane, Branko Trbović, koji je cijeli svoj radni vijek proveo uz Tita. Ujedno, službena dokumentacija sa svečanih državničkih susreta je korištena ne bi li se dočarala razina tih događanja. Tako znamo da su na večeri s Kennedyem u Washingtonu, gdje je Tito bio prvi socijalistički državnik, poslužili gljive punjene guščjom jetrom, filipinske škampe s rižom i file kanadskog jelena s maslacem od kikirikija, a za desert – voćna salata poslužena u presječenom ananasu.
U Afganistanu je ručak bio poslužen na podu a sastojao se od pilećeg ragouta s rižom i pečenog afganistanskog janjeta, a od pića je posluženo slatko ovčje mlijeko.

A Tito ko Tito, najviše je navodno uživao u hrani s kojom je odrastao. U Zagorju sa štruklima, siru i vrhnju, buncekima i kiselim zeljem. Tako je za Veljka Bulajića nakon uspjeha Bitke na Neretvi, servirao ručak sa prežganom juhom, češnjovkama i krvavicama s kiselom repom i krumpirom kuhanim u ljusci.

Ako želite svoje prijatelje počastiti drzavničkom večerom – Titova je kuharica odličan izbor! Recepti su dobro elaborirani i u većini slučajeva jednostavni.

I nakon samog površnog listanja Titove kuharice, možete se zaključiti kako je gospodin Trbović s početka ove priče imao genijalan posao…

Izdavačka kuća Fraktura


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Masa Taylor
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik