Sveta krava

Možda ste se iznenadili kada ste čuli da se u Indiji krava smatra svetom životinjom te da je ubijanje krava tamo zakonom zabranjeno (Indijci često u šali znaju reći da je bolje ubiti čovjeka u Indiji nego kravu) i zapitali se zašto se kravi u toj egzotičnoj i spiritualnoj zemlji pridaje tolika važnost.

Kravu pripadnici hinduističke religije (hinduisti) smatraju drugom majkom: ona je ta koja nam daje mlijeko ako nemamo majku ili iz bilo kojeg razloga ne možemo piti majčino mlijeko. Ona je ta čije mlijeko pijemo kada prestanemo piti majčino mlijeko. (Više o mlijeku u Indiji u ovom našem članku)

Krava je izvor mlijeka i mliječnih proizvoda bez koji se ne bi moglo zamisliti pripravljanje tradicionalnih jela u indijskom kulinarstvu (više o mlijeku kao temeljnoj namirnici indijske kuhinje možete pročitati ovdje- link na tekst o mlijeku), kao ni svakodnevni religijski i kulturni rituali.

Pet derivata koje daje krava (mlijeko, prečišćeni maslac – ghee, sir, jogurt i izmet) su neprocjenjivo vrijedni ljudima u Indiji, mnogo više nego samo kravlje meso. Čak se i kravlji izmet smatra blagom, jer je neophodan za organsko obogaćivanje zemljišta i uzgoj povrća i žitarica, a naveliko se koristi u seoskim domovima u Indiji kao materijal za loženje i grijanje.

Budući da hinduistička religija zagovara vegetarijanstvo, kao jedan od načina duhovnog rasta i princip nenasilja (ahimsa), ne iznenađuje zašto se kravlje meso ne jede, budući da je tradicionalna vegetarijanska prehrana bazirana na povrću, voću, žitaricama i mlijeku i mliječnim proizvodima. Uz mahunarke, kravlje mlijeko i mliječni proizvodi glavni su izvor proteina u bezmesnoj vegetarijanskoj ishrani.

Oni hinduisti koji žive u Indiji i ipak jedu meso ne jedu ga više od nekoliko puta tjedno (što zbog tradicionalne kuhinje koja je bazirana na vegetarijanskim namirnicama, što zbog visokih cijena mesa u Indiji: za jedno malo pile možete kupiti količinu povrća koja je potrebna proširenoj obitelji za tjedan dana!) i to jedu piletinu, ribu ili eventualno janjetinu – kravlje meso se ne jede!

ID 1448 krave indija igor_9392

Budući da je krava zakonom zaštićena životinja u Indiji, njeno ubijanje, klanje i distribucija kravljeg mesa je strogo zabranjeno, a oni koji se bave ilegalnom distribucijom kravljeg mesa riskiraju rigorozne zatvorske i novčane kazne. Dakle, kravlje meso ne možete kupiti na legalan način u Indiji (ako ga želite “pronaći” to bi ličilo na proces kupovanja ilegalnih opijata u nekoj od zapadnjačkih zemalja).

Krava se u hinduističkoj religiji veže za boga Krišnu, koji je gajio veliku ljubav prema kravama i volio krasti maslac kada je bio maleni dječak (kako je često prikazan u literaturi te na svetim slikama ili religijskim umjetninama). Svi štovatelji Krišne stoga gaje veliko poštovanje i ljubav prema kravama.

U tradicionalnim domaćinstvima, na selu, krava je obavezan “član obitelji” i zbog svih blagodati koje ona daje (mlijeko i mliječni derivati, gnojivo, gorivo…) prema njoj se ophodi s mnogo poštovanja i ljubavi.

Dakle, krava se smatra svetom i iskazuje joj se poštovanje, no ona se ne smatra božanstvom. Hinduisti se ne mole kravi niti idolu krave (kako se na Zapadu često pogrešno misli).

Budući da se krave ne ubijaju, one koje nisu pripitomljene lutaju ulicama Indije same, kao “pješaci”. Mogu se vidjeti kako šetaju, “odmaraju” na cesti (dok ih automobili, rikše, biciklisti i motoristi zaobilaze), te kako prilaze uličnim trgovinama povrća da nešto pojedu. Neki trgovci posebno za njih čuvaju lišće rotkvi i povrće, a neki ih opet zaplaše kako bi sačuvali robu.
Nekim kravama, unatoč svetosti njihovog života život je vrlo težak te uslijed nedostatka hrane u gradovima traže hranu u hrpama smeća na ulicama. U posljednje vrijeme, sve više nevladinih i religijskih organizacija podiže svjesnost o tome da bi se ove krave trebale zbrinuti te da životinja koja se smatra svetom ne bi trebala jesti iz smeća i u nekim slučajevima umirati zbog komada plastičnih vrećica koje pojedu pri tome, tako da se počinju otvarati “skloništa” za krave lutalice, gdje se za njih brine zahvaljujući donacijama i volonterskom radu dobrih ljudi koji brinu o njima.

Zanimljivo je da krave imaju i svoj praznik u Indiji, koji je poznat pod nazivom Gopastami i slavi se jednom u godini. Na “praznik krava” krave se ukrašavaju te daruju njihovom omiljenom hranom, nakon čega se u hramovima moli za njihov dug život.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Danijela Jokic Vaislay
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik